Bojazan od dugotrajne suše i njenih posljedica: Vinogradari suočeni s ozbiljnim izazovima zbog leda i nedostatka kiše

Mnogi domaći vinogradari ove godine imaju razloga za zabrinutost. Prvo se na njihove vinograde obrušio led, a zatim je uslijedila dugotrajna suša. Agronom Saša Jeftinija iz tvrtke Agroland, koji je član i stručni savjetnik u Udruzi vinogradara i voćara VPŽ, ističe kako klimatske promjene donose nova pravila u poljoprivredi, pa tako i u vinogradarstvu.

– Klimatske promjene donijele su nova pravila u našem životu, a naročito u poljoprivrednoj proizvodnji, pa tako i u vinogradarenju. Vrijeme je da zaboravimo iskustva naših prethodnika i njihove nekad korisne predaje. Svi oni vinogradari koji su pretrpjeli štetu od leda ove godine zabilježit će manje prinose svog grožđa. Međutim, oni koji su nakon tuče primijenili potrebne mjere, tu štetu će u određenoj mjeri i ublažiti – rekao nam je Saša Jeftinija.

IMG 9503 Custom 1

Jeftinija je naglasio važnost zaštitnih mreža protiv tuče i sanaciju posljedica kroz pojačanu zaštitu od bolesti.

– Tuča, suša, mraz i snažni vjetrovi posljednjih su godina sve češća pojava. Zaštitne mreže jedini su način da spriječimo štete od tuče, pogotovo ako je ona dugotrajnija. No, teško ćete ih naći u privatnim vinogradima jer su investicije velike – objašnjava Jeftinija te dodaje da je osim leda, problem i suša.

– Premda vinova loza kao višegodišnja kultura lakše podnosi sušu, nedostatak vlage može uzrokovati značajne štete, smanjiti urod i kvalitetu mošta te čak dovesti do sušenja biljaka. Nedostatak vlage u tlu jedan je od presudnih čimbenika pri smanjenju prinosa. Situacija trenutno nije kritična, ali bi se mogla pogoršati ako sušno razdoblje potraje više od deset dana – upozorava Jeftinija.

IMG 9506

Zlatko Barčan, iskusni vinar i vinogradar, koji ima vinograd s oko 3200 panjeva u brdovitom dijelu Podgorja kaže da su njegove loze zasad u dobrom stanju unatoč prošlogodišnjoj tuči koja je uništila 60% njegovog vinograda.

– Nadam se da se prošlogodišnja tuča neće ponoviti. Dio štete sam uspio sanirati i spriječiti širenje bolesti primjenom biostimulatora na bazi aminokiselina i drugih preparata. Ove godine nisam imao štete od tuče, a s obzirom na kombinirano glineno i pjeskovito tlo, suša mi zasad ne predstavlja značajniji problem. No, ako suša i visoke temperature potraju, situacija bi se mogla pogoršati – rekao nam je Zlatko Barčan. 

Vinogradari se nadaju najboljem, ali svjesni su izazova koje donose klimatske promjene i prilagođavaju se novim uvjetima kako bi zaštitili svoje vinograde i osigurali dobru berbu.

(icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content