Udruga umirovljenika općine Voćin: Četvrt stoljeća zajedništva, podrške i brige o najosjetljivijim članovima zajednice

Udruga umirovljenika općine Voćin osnovana je 1999. godine, zahvaljujući inicijativi pokojnog Vlade Barčana i početnom broju od 25 članova. U to vrijeme, umirovljenici su bili brojniji, no aktivno sudjelovanje raste tek u sljedećim godinama, kada su dostigli rekord od 100-tinjak članova. Ove godine proslavili su 25. obljetnicu rada, obilježavajući četvrt stoljeća zajedništva, podrške i predanosti u pružanju pomoći umirovljenicima na području općine Voćin.

– Danas imamo 43 aktivna člana, od kojih je 9 iz Ćeralija, dok su ostali iz Voćina. Naša ruralna zajednica zahtijeva prilagodbu, a doseljeno stanovništvo se postupno uklapa. Ipak, dolazi do smjene generacija, a najstariji članovi udruge, nažalost, više nisu pokretni i ne sudjeluju redovito – kažu iz Udruge.

S obzirom na mali broj članova, često putuju vlastitim automobilima do udaljenih mjesta poput Bizovca, Lipika i Daruvara. Unatoč tome, aktivni su u različitim udrugama i podržavaju jedni druge kako bi opstali.

– Svake godine redovito posjećujemo bolesne i nemoćne članove, jer nam je važno podići im raspoloženje i pružiti društvo. Ova druženja donose radost i toplinu – ističu.

Osim toga, mnogi umirovljenici, posebno članice, aktivni su u crkvenom pjevačkom zboru, gdje pjevaju već 20 godina. Iako dolazi do smjena generacija, zadovoljni su suradnjom s voćinskom crkvom, kao i s Općinom Voćin.

– U našim izvještajima ne zaboravljamo pohvaliti Općinu Voćin i načelnika Predraga Filića za izdašnu potporu. Sve voćinske udruge, uključujući našu, redovito primaju financijska sredstva koja nam pomažu u održavanju aktivnosti – kažu umirovljenici.

Načelnik Predrag Filić naglasio je da svaka zajednica pokazuje svoju civilizacijsku zrelost brigom o najosjetljivijim članovima, poput umirovljenika.

– Naši umirovljenici zaista su aktivni članovi zajednice kroz udruge, a i podjedinici ponaosob. Osim simboličnih naknada za Božić i Uskrs, radimo na projektima koji im olakšavaju život u Voćinu. Ponosni smo na novi centar za umirovljenike koji će se izgraditi u našoj općini. Ovaj centar neće samo brinuti o najosjetljivijim članovima, već će omogućiti dnevne aktivnosti i druženja, stvarajući prostor za susrete generacija. Time ćemo značajno poboljšati njihov društveni život – kaže načelnik te ističe važnost podrške kvalitetnim udrugama, naglašavajući da se njihovo gašenje teško nadoknađuje i da zajednica mora ulagati u njihovu održivost.

(icv.hr, žđl, tm)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content