ZDRAVLJE NA DVA KOTAČA Danas se obilježava svjetski dan biciklista

Svjetski je dan biciklista, a održava se svake godine 16. srpnja. Bicikl je za mnoge jedan od najboljih, najjeftinijih i najpristupačnijih prijevoznih sredstava.

Bicikl se često koristi za rekreaciju, ali sve je više onih kojima je bicikl postalo glavno prijevozno sredstvo do posla.

Vožnja biciklom ima i zdravstveni učinak. Liječnici ističu kako redovita vožnja biciklom rezultira kardiovaskularnim, mišićnim i metaboličkim prilagodbama koje povećavaju radni kapacitet i izdržljivosti s pozitivnim učinkom na srčanu frekvenciju i regulaciju krvnoga tlaka. 

1879. godine nastaje prvi moderan bicikl s dva jednaka kotača, lančanim prijenosom i dijamantnim oblikom okvira kakav danas poznajemo. Njemački barun Karl von Drais spominje se kao prvi vozač bicikla koji je kreirao bicikl koji se pokretao odguravanjem nogama od poda. 

Najveća brzina kojom je čovjek vozio bicikl iznosila je 268.831 km/h. Postigao ju je Nizozemac Fred Rompelberg 1995. godine u SAD-u, koji je ujedno i najstariji aktivan profesionalan biciklist na svijetu.

Ekonomičnost

Iako su bicikli sigurno jedan od najekonomičnijih oblika cestovnog prijevoza i ne predstavljaju raskoš, to uvijek nije slučaj. Postoje bicikli napravljeni od zlata ili dijamanata koji poprilično vrijede.

Trek Butterfly Madone najskuplji je bicikl na svijetu. Damien Hirst je dizajnirao bicikl prepun leptirića koji vam garantiraju prepoznatljivost, a inspiraciju je pronašao u najvažnijoj pobjedi Lance Armstronga – protiv raka. Cijena takvog modela je više od 400 tisuća eura.

1975. godine Bell Auto je napravio prvu biciklističku kacigu. Bila je izrađena od tvrde plastike i materijala koji je sličan pjeni. To je bio početak modernih kaciga kakve danas koristimo.

Svake godine se u svijetu proizvede više od 100 milijuna bicikala, a Kina broji više od pola milijarde bicikala.

Hrvatska i bicikli

U Hrvatsku se godišnje prosječno uveze oko 200 tisuća bicikala. Najmanji uvoz zabilježili smo krizne 2010. godine kada je ta brojka bila 127 tisuća komada.

29. lipnja 1886. održana je prva biciklistička utrka u Zagrebu, vozila se na Zrinjevcu, a utrkivalo se u dvije kategorije: veliki i mali bicikli. Od tada do danas odvožene su mnoge utrke, a najpoznatija je sigurno Tour of Croatia, utrka duža od 1000 kilometara.

U bliskoj budućnosti logičnim se čini slijed događaja gdje bicikli u potpunosti zamjenjuju automobile u gradskim središtima, barem kada im vremenski uvjeti to omogućuju.

Zanimljivosti o biciklima

Izdvojili smo sedam zanimljivosti o biciklizmu koje možda niste znali:

  • Bicikl je proizveden u Francuskoj, ali moderan dizajn bicikla nastao je u Engleskoj.
  • Dvostruko je više bicikala, nego automobila u svijetu.
  • U Dubaiju se nalazi najduža neprekidna biciklistička staza na svijetu koja se proteže 80.6 kilometara.
  • Održavanje bicikla košta čak 20 puta manje od održavanja automobila.
  • Postoji svjetski dan gole vožnje na biciklu koji promiče zeleni prijevoz i svijest o sigurnosti biciklista.
  • Bicikliranjem možemo sagorjeti do 300 kalorija u samo 30 minuta.
  • Poboljšava fizičko zdravlje, potiče osjećaj slobode i zabave te doprinosi općem blagostanju.

(www.icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content