Na području općine Špišić Bukovica strani radnici besplatno uče hrvatski jezik: Edukacija im olakšava svakodnevni život

Strani radnici iz Nepala i drugih azijskih zemalja, koji su trbuhom za kruhom došli raditi na hrvatska polja, imaju priliku besplatno učiti hrvatski jezik, u sklopu pilot projekta kojeg je u Podravini pokrenula jedna od najvećih agencija za posredovanje u zapošljavanju i privremeno zapošljavanje stranih radnika u sektoru poljoprivrede u Republici Hrvatskoj, TH Consulting.

Tako ovoga srpnja u prostorijama Društvenog doma u naselju Lozan kod Špišić Bukovice tridesetak mladića u večernjim satima, dva do tri puta tjedno, u sklopu višemjesečnog programa, usvaja osnove komunikacije na hrvatskom jeziku. Besplatna škola za tridesetak radnika iz Azije, mahom zaposlenih u poljoprivredi nedaleko Virovitice, ima za cilj olakšati svakodnevnu komunikaciju u radu, ali i s lokalnim stanovništvom.

Najlakše nam ide učenje novih riječi. Izgovor je malo teži, pogotovo kod riječi koje sadrže č, ć, đ, dž, poput ‘ćevapčići’. Gramatiku razumijem teoretski. Primjena će, vjerujem, doći s vremenom. Veselim se koristiti hrvatski na nogometu, u trgovini i na poslu – naglašava Kapil Khadka (19) iz Nepala, koji odnedavno brine o uzgoju povrća u obližnjem OPG-u.

Kapil Khadka Custom

Za „razred“ je zadužena Josipa Reit, učiteljica razredne nastave i engleskoga jezika u osnovnoj školi, koja je pozitivno iznenađena predznanjem svojih učenika.

-Već neko vrijeme žive u Hrvatskoj pa su tako usvojili izraze potrebne za rad, kao i latinicu. I više je nego očita motivacija za učenjem jer u potpunosti razumiju koliko će im to značiti za daljnji profesionalni napredak, kao i za integraciju u društvo, a često postavljaju i dodatna pitanja o nepoznatim riječima ili kulturi. Naš je cilj pomoći im da mogu otići u trgovinu, kod liječnika, baviti se hobijima, sudjelovati u timskim sportovima – kaže učiteljica Josipa.

Josipa Reit s polaznicima skole hrvatskoga jezika Custom

Iako kurikulum nije formalno propisan, Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je Program učenja hrvatskog jezika, povijesti i kulture za azilante i strance, koji propisuje preporučenu formu i strukturu programa, a kojega slijede i u Lozanu. Kako za strane radnike u Hrvatskoj još nema dovoljno sustavno organiziranih tečajeva, a pogotovo ne besplatnih i za poslodavca i za radnika, Općina Špišić Bukovica ustupila je prostor bivše područne škole. Da nisu dvojili oko podrške potvrđuje načelnik Hrvoje Miler.

Škola hrvatskoga jezika itekako je važna zbog bolje svakodnevne komunikacije i snalaženja, ali i lakšeg sporazumijevanja sa stanovništvom i poslodavcima. Pozdravljam takvu inicijativu, smatram da će dosadašnji polaznici svojim dobrim primjerom pokazati budućim kolegama da je riječ o pozitivnoj promjeni – navodi Miler i dodaje:

-Odaziv je sjajan, a nedavno smo povodom dana sv. Florijana, zaštitnika našeg naselja Lozan, održali turnir u malom nogometu, gdje je jedna ekipa stranih radnika igrala protiv lokalne ekipe. Mogu reći da ima pojedinaca koji jako dobro igraju nogomet.

Radnici moje tvrtke su u školi. Smjene prilagođavamo i izlazimo im ususret, kako bi mogli prisustvovati nastavi i kako ne bi propuštali gradivo. Prvi koji su došli razumiju, iako teže govore, pogotovo ponavljajuće pojmove vezane uz posao. Prvo nauče pojmove vezane uz svakodnevni posao – ističe Mario Mareković, vlasnik DAM-a, tvrtke obitelji poznate i kao ”kraljevi kamilice” iz Lozana, koja je krajem 2021. pronašla prve strane radnike upravo preko agencije TH Consulting, kao njihov prvi klijent.

Mario Marekovic i Ivan Suhanek Custom

Od 50 zaposlenih, 18 je Nepalaca, a u procesu su dovođenja i supruge jednog radnika ove godine.

-U trenutku kada u Hrvatskoj svjedočimo naglom priljevu stranih radnika, prepoznali smo značaj svoje društvene odgovornosti, a radnicima smo, osim tople dobrodošlice, administrativne, zdravstvene i privatne podrške i nakon pronalaska poslodavca, odlučili ponuditi i potrebnu besplatnu edukaciju. Među Nepalcima su tako hit ćevapi, a jako su dobri u nogometu. Uz poznavanje jezika lakše im je i na poslu, oko primjerice, rajčica, ali i oko nogometa, pa i ćevapa napominje osnivač i direktor TH Consultinga Ivan Suhanek, čija se poslovna strategija temelji na društvenoj odgovornosti i personaliziranom pristupu svakom radniku i poslodavcu, uz premisu „bolje uvoziti radnike, nego hranu“.

Prema podacima MUP-a, od 1. siječnja do 30. lipnja 2024. izdano je ukupno 112.389 dozvola za boravak i rad stranih državljana, od čega 74.184 za novo zapošljavanje, 26.226 za produljenje te 11.939 za sezonske radnike. Analitičari predviđaju kako će do 2050. svaka četvrta osoba u RH biti stranac.

Agencija TH Consulting osnovao je 2022. Virovitičanin Ivan Suhanek, nakon što je 25 godina proveo u povrćarstvu, poslu kojim su se bavili njegovi roditelji. Ivan je trebao pomoć u svom OPG-u i sam je doveo prve radnike iz Nepala. Ubrzo su se javili i upiti drugih, a kad je uvidio kolika je potražnja, osnovao je agenciju u Virovitici. Godišnje zapošljava oko 180 djelatnika, od čega je 50 hrvatskih državljana, a ostalo su strani radnici. Diljem Hrvatske, posreduje s preko 60 poslodavaca za oko 1.000 stranih radnika godišnje, većinom za poslove u poljoprivredi (povrćarstvo, voćarstvo, stočarstvo i peradarstvo), prehrambenoj industriji i trgovini.

Surađuju s partnerima iz Nepala, Indije, Bangladeša, Uzbekistana, Srbije, Egipta i Kosova. Inicijativa za školu hrvatskoga jezika dolazi uoči donošenja novog zakona o stranim radnicima gdje se očekuje učenje jezika. Uz svladavanje jezične barijere, TH Consulting je i primjer posrednika koji radnicima pruža podršku i nakon pronalaska poslodavca, bilo da je riječ o administrativnim procesima, zdravlju ili privatnim situacijama.

(manjgura)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content