Lucija Šipek najučenica je osnovnih škola umjetničkog usmjerenja: “Biti uporan je put kojim se dolazi do cilja i ostvarenja snova“

Lucija Šipek (14) ove je godine izabrana za najbolju učenicu Glazbene škole Jan Vlašimsky u Virovitici i najučenicu osnovnih škola umjetničkog usmjerenja na području Virovitičko-podravske županije na manifestaciji „Zbogom školo do jeseni“. Mlada nagrađena klaviristica, koja je završila 6. i ujedno posljednji razred Glazbene škole, odlična je učenica i redovne, Katoličke osnovne škole u Virovitici, u kojoj je završila 7. razred.

Uz natjecanja vezana uz klavir, upisala je ove godine i natjecanja iz, kako sama kaže, dragih joj, „logičnih“ predmeta – informatike i matematike. Pripadnica je one generacije mladih za svaku pohvalu, koji uspješno pohađaju dvije škole.

m_IMG_2707_1500x952

-Uspijevam se organizirati, pa nije teško. Volim klavir, a volim i prirodoslovne predmete u redovnoj školi, na koje stavljam naglasak, budući da mi trebaju dobre ocjene za upis u matematičku Gimnaziju, koju planiram upisati nakon završene osnovne škole – ističe Lucija koja odaje kako je prošle godine gotovo odustala od klavira.  

-U jednom periodu sam izgubila interes, a mudra odluka moje profesorice Mirjane Dizdarević Bjelajac, kao i mojih roditelja, da me jedan period samo puste, da vidim što i kako želim od sebe i glazbe, rezultirala je time da sam presložila prioritete, bez ikakvih pritisaka i odlučila da ću ipak nastaviti s klavirom.

Početkom godine zadala sam si cilj; biti najučenicom. Natjecanja su mi bila velik poticaj – priča nam Lucija, na čiji su ovogodišnji uspjeh, titulu najučenice, ponosni ne samo njena uža obitelj i porodica, već i prijatelji i poznanici.

DOBRA GLAZBENA PODLOGA

Lucija je u glazbi doslovno još od kolijevke, kada su joj pjevali i svirali. Njena majka, Sanja Milković-Šipek, inače psihologinja u OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, završila je osnovnu glazbenu školu za flautu i danas pjeva u VIS susret u okviru Župe sv. Roka, otac Tomislav, inače profesor informatike u Gimnaziji Petra Preradovića, završio je osnovnu glazbenu školu za klavir, a danas svira klavir i gitaru u okviru župnog VIS-a susret, svira i pjeva u grupama Artes i To&Ma.

U domu Šipekovih glazba je dio života, pa je i najmlađi član obitelji, Toni, učenik 4. razreda KOŠ-a, prirodno krenuo glazbenim putem i pohađa 2. razred Glazbene škole. Uz saksofon svira i ukulele.

Nastup-2

Iako odmalena u notama, ritmu, skladbama, pjesmi i plesu, rezultati koje je Lucija postigla ne mogu se pripisati samo dobroj glazbenoj podlozi. Od četvrte godine života, otkako je krenula u Glazbenu igraonicu, kao i zbor Slavuji, Lucija je s mentoricama Anom Filipović i Dijanom Sulimanac prolazila glazbene osnove koje su joj, uz roditeljsku podršku, pomogle kad je u drugom razredu osnovne škole upisala i klavir. Pomogle su joj, priča nam, shvatiti važnost vježbanja, discipline, ponavljanja, strpljenja – svemu onome što se pokazalo važnim kad su na red došle ozbiljnije skladbe i autori poput Mozarta kao i prva natjecanja.  

-Početak klavira mi je bio težak, tada sam imala i Produženi boravak pa mi je par dana u tjednu bilo ispunjeno od jutra do večeri. Svladati osnove klavira nije bilo jednostavno, ali od prvog trena sam imala veliku podršku moje mentorice, profesorice Mirjane, zahvaljujući kojoj su stigli i svi ovi rezultati – kaže Lucija, iza koje su danas šest prvih i dvije druge nagrade, kako na domaćim, državnim natjecanjima, tako i na međunarodnoj razini.

Osim solo klavira, nastupa i četveroručno, s prijateljicom Lisom Petrović. Do sada je svladala i strah od treme, priznaje, uz majčinu pomoć, a za poseban vizualni dojam tijekom natjecanja brine se baka Zdenka koja šiva svečane haljine.

Lucija naglašava da je imala veliku potporu i redovne škole, nastavnika koji su imali razumijevanje za izostanke zbog natjecanja. -Najviše nastavnik geografije Oliver Orešić, na čijim predavanjima nisam bila doslovno dva mjeseca, ali su mi on i škola omogućili da sve u roku položim, napišem zadaće i odgovaram na vrijeme – ističe.

MINIMUM DVA SATA VJEŽBANJA DNEVNO 

Priznanje zajednice za rezultate stiglo je kroz konkretne nagrade. Lucija je za sve što je osvojila i postigla  dobila ukupno dva laptopa (od Grada Virovitice i Županije), pametnim satom (Županije), zvučnikom (Glazbena škola) i novčanom nagradom od 100 eura (Ministarstvo). No, klavir joj je donio i  najvrijedniju  nagradu – najbolju prijateljicu, Lisu, s kojom nastupa četveroručno na natjecanjima.

400528744_840697751184554_1867335210908786881_n

Iskusna mentorica, profesorica Mirjana prepoznala je u obje djevojke najbolje što mogu i spojila ih u duo koji je u isto vrijeme nježan i čvrst, osjećajan i energičan.  Djevojke kada nastupaju moraju paziti i na scenografiju, pokrete, mimiku lica, pa se za natjecanja pripremaju  detaljno i posvećeno. Konkretno, minimum dva sata sviranja po danu. Vježba se i ljeti, kada su praznici i kada se učenici tek počinju pripremati za novu školsku godinu i nove izazove vezane uz sebe i omiljeni instrument.

Lucija će ove godine, nakon punih šest, imati nešto blaži ljetni tempo, jer će na jesen ostati prijelaznom razredu osnovne glazbene škole, dok ne odluči hoće li istovremeno upisivati i srednje škole. Zasad, sjeća se posljednje skladbe s kojom je nastupala.

-Riječ je o skladbi „Leteći trapezi“ iz suite Cirkus. Bila je to zahtjevna skladba, ali svladala sam ju. Zahvalna sam svojoj profesorici Mirjani koja mi je uvijek odabirala skladbe ‘za mene’, koje su mi bile i izazovne i zanimljive i s kojima su i pripreme bile lakše. Moram nešto poručiti kolegama. Naime, kad sam kretala u novu školsku godinu, imala sam pred sobom cilj, osvojiti titulu najučenice.

No mislim da nitko nije vjerovao da ću ga zaista i ostvariti. Zato sam ponosna jer sam uspjela u onome što sam si zacrtala. Svima koji u ovom trenu sumnjaju u sebe, kojima je instrument koji su odabrali možda težak ili su izgubili volju i ljubav za sviranjem iz svog primjera bih poručila da ne odustaju. Uvijek možete odustati!  

Ustraj u onom što želiš raditi u budućnosti, jer te samo to može odvesti do tvojih snova – zaključuje Lucija, kojoj nakon mirnog ljeta želimo puno novih uspjeha u školama.   

(icv.hr, dj, foto: M. Lovrenc, A.D. Fišli, ustupljene fotografije, GŠ Jan Vlašimsky, Grad Virovitica) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content