FOTO Unatoč visokim temperaturama napreduju radovi na brzoj cesti od Virovitice do Špišić Bukovice

Radovi na izgradnji brze ceste između Virovitice i Špišić Bukovice su u punom zamahu. Trenutno se izvode radovi na glavnoj trasi te na objektu novog nadvožnjaka na ulazu u grad. Ugovor za čvorište Virovitica, vrijedan 9,9 milijuna eura bez PDV-a, potpisan je s tvrtkom Osijek – Koteks. Paralelno s tim, drugi dio projekta koji obuhvaća izgradnju dionice duge 5,5 kilometara od Virovitice do Špišić Bukovice realiziraju tvrtke Colas Hrvatska i Geotehnika s ugovorom vrijednim 18,9 milijuna eura bez PDV-a.

Visoke temperature malo usporavaju napredak radova jer radnici moraju uzimati češće pauze i odmore, no prema riječima inženjera iz tvrtke Osijek – Koteks Marka Čukića, to neće odgoditi planirani završetak radova.

– Na čvoru Virovitica trenutno se vrši priprema konsolidacije i nasipa za upornjake novog vijadukta Virovitica, dok kolege izvode bušene pilote za stupišta S2 i S1. Sva operativa je usmjerena na čvor Virovitica, gdje se odvija glavnina posla. Nadamo se da će radovi na ovom objektu biti završeni do kraja listopada – kaže Čukić.

Rušenje starog nadvožnjaka
Mnogi se pitaju zašto je stari nadvožnjak u Virovitici srušen i zašto se gradi novi. Razlozi za ovu odluku su višestruki i temelje se na tehničkim i sigurnosnim zahtjevima koji su ključni za modernizaciju infrastrukture.

viber image 2024 07 15 18 20 10 391

– Stari nadvožnjak je imao konstrukciju s dva stupišta, koja nije omogućavala izvedbu kružnog toka koji je projektiran kao dio nove prometne infrastrukture. Ovaj kružni tok je ključan za povezivanje glavne trase brze ceste s lokalnim prometom, omogućavajući efikasniji i sigurniji prometni tok. Novi nadvožnjak se gradi s četiri stupišta i pet rasponskih konstrukcija, što pruža veću stabilnost i nosivost. Takva konstrukcija omogućuje izvedbu kružnog toka ispod nadvožnjaka, čime se povećava funkcionalnost i sigurnost prometne mreže – objašnjava Čukić.

Planirani završetak radova
Drugi dio projekta obuhvaća izgradnju dionice od Virovitice do Špišić Bukovice, odnosno glavnu trasu do čvora Virovitica dužine oko 5,5 km. Na tom čvorištu trenutno se izvode visoki nasipi na lokacijama gdje će biti objekti poput mosta Krajina, vijadukta Golo Brdo preko pruge, te visokih nasipa oko tunela i na županijskoj cesti 42. Nasipavanje se vrši prema određenim visinama objekata, a visoki nasip kao pristupna cesta prelazi preko tih objekata. Paralelno se izvode radovi na unutarnjoj odvodnji, uključujući oborinska okna i slivnike, doznajemo od tvrtke Colas Hrvatska.

Radovi na čvoru Virovitica trebaju biti završeni do kraja ove godine, dok se završetak ostatka trase planira za svibanj iduće godine.

– Jedan dio bez drugog nema smisla, niti čvor Virovitica može funkcionirati bez glavne trase niti obrnuto tako da će sve biti pušteno u promet po završetku cijele dionice. Sve mora biti povezano kako bi se moglo pristupiti tehničkom pregledu kao jednoj cjelini – ističe Čukić te poziva sve stanovnike i prolaznike da budu strpljivi te da zbog vlastite sigurnosti izbjegavaju prolazak kroz gradilište.

– Nažalost, unatoč postavljenim znakovima upozorenja, mnogi i dalje prolaze automobilima, čime ozbiljno ugrožavaju svoju sigurnost. Pokušavamo odvratiti ljude od prolaska kroz gradilište zbog opasnosti koja dolazi s visokom gradnjom, uključujući rizik od pada armature ili skele. Stoga, apeliram na sve da se ne zadržavaju unutar kruga gradilišta – naglašava Čukić.

(icv.hr, žđl, Foto: icv.hr, K. Toplak, Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content