U prestižnom časopisu “Klinička psihologija” objavljen stručni članak o trendovima u ovisničkim ponašanjima mladih u Virovitičko-podravskoj županiji

U prestižnom i međunarodno citiranom stručnom časopisu “Klinička psihologija” (broj 6/2023) u kojemu nakon stroge selekcije i stručne recenzije radove objavljuju vrsni psiholozi, objavljen je stručni članak pod nazivom “Trendovi u ovisničkim ponašanjima učenika virovitičke gimnazije tijekom 40 godina”.

Autori članka su profesor psihologije i specijalist kliničke psihologije Siniša Brlas (voditelj Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije) i magistra psihologije Sanja Lješčak (za vrijeme pisanja članka psihologinja u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić Virovitica, sada psihologinja u Dječjem vrtiću Cvrčak Virovitica).

Članak je rezultat istraživanja kojega su ovo dvoje psihologa proveli među virovitičkim gimnazijalcima u 2023. godini te dobivene nalaze usporedili s rezultatima prethodno provedenih istraživanja u gimnazijskoj populaciji učenika prije 35 i 40 godina. Tako je omogućeno praćenje trendova u rizičnim (ovisničkim) ponašanjima učenika tijekom vrlo dugog vremenskog razdoblja.

Valja napomenuti kako je ovo jedinstveno istraživanje problematike zloupotrebe sredstava ovisnosti među mladima, a prvo takvo ikada provedeno u Virovitičko-podravskoj županiji. Rezultati ovoga istraživanja već se uvelike koriste u provedbi specifične edukacije mladih te njihovih roditelja i nastavnika u odgojno-obrazovnim ustanovama u Virovitičko-podravskoj županiji, što je i smisao istraživanja pojavnosti kao polazišta za osmišljavanje preventivnih aktivnosti.

Ovo je istraživanje i primjer dobre prakse u stručnom i znanstvenom pristupu prevenciji rizičnih ponašanja mladih. Naime, nakon provedenog istraživanja rezultati su prvo predstavljeni u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica, zatim su stručno recenzirani i objavljeni na međunarodnom stručno-znanstvenom skupu, potom su poslužili za kreiranje
specifične edukacije za mlade i odrasle, a sada su objavljeni i u stručnom časopisu. Ovo je izvrstan primjer kako se znanstvenim pristupom stvara temelj na rezultatima istraživanja utemeljene učinkovite prevencije ovisnosti.

Također je primjer učinkovite međusektorske suradnje zdravstvenog i odgojno-obrazovnog sustava u kreiranju programa zaštite zdravlja djece i mladih. Psiholozi Siniša Brlas i Sanja Lješčak ovim su pristupom pokazali koliko je psihologija kao struka važna i neizostavna kao sastavnica cjelovitog pristupa u borbi protiv ovisnosti te koliko iskustvo i recentna znanja u sinergiji mogu pomaknuti granice u proaktivnoj skrbi o zdravlju. Stručni članak je dostupan OVDJE.

(www.icv.hr, sb)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content