Hodočašće puno nade: U virovitičkoj Knjižnici prikazan dokumentarni film „Svetac“

U Gradskoj knjižnici i čitaonici u Virovitici sinoć (utorak) je prikazan dokumentarni film  “Svetac” redatelja i scenarista Ante Duvnjaka. A. Duvnjak je poručnik HV-a u miru i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Lučonoše Domovinskog rata, koja čuva žrtvu hrvatskih branitelja, snima spotove, dokumentarne filmove i diljem Hrvatske odaju počast vitezovima koji su život položili za Domovinu.

“Svetac” je dokumentarni film koji govori o hodočašćima od Krašića, rodnog mjesta kardinala Alojzija Stepinca, do Vatikana, a koje su branitelji prolazili s cijem zahvaliti papi Franji na proglašenju kardinala Stepnica blaženim, te u ime hrvatskog naroda zamoliti ga za što ranije ostvarenje njegovog statusa sveca. 

Film donosi atmosferu hodočašća u kojem branitelji mole u crkvama na svom putu, susreću se sa svećenicima, a potom i samim papom Franjom na audijenciji u Vatikanu. Kako kaže A. Duvnjak, Udruga je u 16 godina prošla više od 25 tisuća kilometara na raznim hodočašćima samo diljem domovine.

fokte-edit-4

On sam kod pape je bio već četiri puta. Svaki put za njega je to bilo novo iskustvo iz kojeg je izašao duhovno promijenjen.

-Branitelji su u dva navrata išli na hodočašće u Vatikan, a povezivao ih je blaženi Alojzije Stepinac. Ovaj dokumentarac donosi priču o toj misiji i želji, za proglašenje svetim našeg kardinala, za što smo molili i nadali se tijekom puta i boravka u Vatikanu – rekao nam je Ante Duvnjak, koji je hodočastio s kolegama “lučonošama” Stipom Đikićem i Antom Nadomirom Tadićem Šutrom, dok su, ranije, svoj hodočasnički put već završili Branko Čulo i Vlatko Jelinčić.

U knjižnici sinoć je okupljene pozdravila viša knjižničarka Mirjana Kotromanović u ime domaćina, dok su u filmu, između ostalih, uživali gradonačelnik Ivica Kirin sa suradnicima, predstavnici Virovitičko-podravske županije, predstavnici braniteljskih udruga i branitelji. 

Nakon Virovitice, “lučonoše” nastavljaju promociju “Sveca”, ali i drugog dokumentarca, “Koraci istine”, diljem Hrvatske. 

(www.icv.hr, mlo, foto: R. Kulej, Grad Virovitica, M. Lovrenc)  

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content