Završen 3. Slavonski KaFe: Najboljim glumcima proglašeni Draško Zidar i Sven Šestak, a predstavom “Krivi Billy s Inishmaana”

Kazalište Virovitica ove je godine, od 3. do 7. srpnja, bilo domaćin 3. izdanja Festivala slavonskih kazališta – poznatijeg kao Slavonski KaFe, a sinoć (nedjelja) je odigrana posljednja predstava Kulturnog centra Osijek i Teatar Igre pod nazivom “Stilske vježbe”.

Prije prikazivanja same predstave održana je svečanost dodjele nagrada 3. po redu KaFe-a. Predstave koje su sudjelovale u natjecateljskom dijelu programa jesu „Let iznad kukavičjeg gnijezda“ HNK u Osijeku, „Mendolena i Matija“ Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, “Krivi Billy s Inishmaana” Kazalište Virovitica i GDK Gavella te “Tražim razlog braka” Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci. Predstava „Gostioničarka“ Gradskog kazališta Požega zbog tehničkih je razloga bila otkazana i nije ušla u konkurenciju.   

Predsjednica stručnog žirija Tamara Džebić Šaljan proglasila je laureate i uručila nagrade uz prisustvo ostalih članova žirija: Igora Pretinjaka, Anđele Vidović, Marine Mađarević i Dubravka Martića.

Posebnu nagradu za iznimno glumačko partnerstvo i suigru na sceni osvojili su Mateja Marušić i Vedran Dakić u predstavi “Tražim razlog braka”. Svojom izuzetnom igrom u predstavi ogoljenoj do same kazališne biti – scenskog odnosa i dijaloga glumaca, partnerstvo je bilo ključ ove bračne igre.

IMG_1109-Custom
Vladimir Andrić, ravnatelj Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci

Nagrada za najboljeg glumca do 30 godina otišla je u ruke Gordana Marijanovića za ulogu Matije u predstavi „Mendolena i Matija“ Dječjeg kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku. Ovaj mladi, ali iskusni glumac privlačio je oko gledatelja oslonivši se na verbalni sloj i izvrsnu animaciju na sceni.

IMG_1129-Custom

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Neli Kocsis za ulogu Mammy O’Dougal u predstavi “Krivi Billy s Inishmaana”. Sitna, pogrbljena i pozicionirana u invalidskim kolicima, Kocsis je kazališnu publiku osvojila svojom nevjerojatnom transformacijom u neprepoznatljivu bakicu.

IMG_1155-Custom

Najboljim glumcima Festivala proglašeni su Draško Zidar i Sven Šestak u ulogama sestara Eileen i Kate Osbourne u predstavi “Krivi Billy s Inishmaana”. Uvjerljivi, duhoviti i dramaturški jasni, Zidar i Šestak savršeno su se nadopunjavali u ovoj uigranoj kombinaciji. Sven Šestak istaknuo je kako mu je čudno primiti nagradu bez svoje „glumačke seke“ Draška Zidara, ali naglasio ljepotu igranja pred virovitičkom publikom.

IMG_1146-Custom

Na samom kraju nagrađivanja najboljih na ovogodišnjem Slavonskom KaFe-u, predstavi “Krivi Billy s Inishmaana” Kazališta Virovitica i GDK Gavella dodijeljena je nagrada za najbolju predstavu u cjelini. Ovo kazališno putovanje u naizgled daleke svjetove obrađuje „uskogrudnost“ sredine kada je riječ o hendikepiranim osobama, ali i pogrešne poglede na stvari oko nas. Nagradu je primio ravnatelj virovitičkog Kazališta Tomislav Pintarić, zahvalivši publici na povjerenju i odazivu ovome Festivalu.

IMG_1163-Custom

– Bez obzira na ljetne vrućine, Europsko prvenstvo u nogometu i kvalifikacijski turnir u košarci, virovitička je publika pokazala da i dalje voli kazalište. Nadam se da smo ulogu domaćina lijepo ispunili i da su ljudi zadovoljni. Sada je na redu neki drugi grad, a mi se veselimo ponovnom povratku KaFe-a u Viroviticu – osvrnuo se Pintarić.

Ova kazališna manifestacija omogućila je svim Virovitičanima uživanje u predstavama koje su iznjedrila kazališta Slavonije, Baranje i Srijema.

– Smatram da nije potreban festival kako bi dokazao snagu slavonskih kazališta, ali je svakako hvalevrijedan. Ovo su redom kazališta s dugom tradicijom i izuzetno profiliranim repertoarima. Ipak, nadam se da će se ova inicijativa proširiti i na ostale regije diljem Hrvatske – zaključio je Sven Šestak, glumac GDK Gavella.

(icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content