Započeli radovi na katastarskoj izmjeri virovitičkog prigradskog naselja Milanovac, suradnja mještana na visokoj razini

Uvodnim zajedničkim sastankom Državne geodetske uprave, predstavnika Grada Virovitice, Općinskog suda u Virovitici, gruntovnice i izvođača radova te otkrivanjem ploče o radovima ispred društvenog doma, u virovitičkom prigradskom naselju Milanovac danas (srijeda) je obilježen početak radova na geodetskoj izmjeri katarskih općina Virovitica, Virovitica Grad i Rezovac, koje obuhvaćaju naselje Milanovac.

Program je uvodno pristavio Antonio Šustić, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave.

-Ovo je povijesni dan za Milanovac jer će se napraviti katastarska izmjera za nekih 350 hektara na području naselja za što će Vlada Republike Hrvatske putem Državne geodetske uprave uložiti 650 tisuća eura. Ovo je dio višegodišnjeg programa katastarske izmjere, koju je donio sabor RH na temelju godišnjeg programa Vlade Republike Hrvatske. U ovogodišnjem programu obuhvaćeno je 45 jedinica lokalne samouprave u 66 katastarskih općina, među kojima je grad Virovitica, odnosno naselje Milanovac. U ovogodišnji program na području cijele Republike Hrvatske Vlada će uložiti gotovo 30 milijuna eura. Nakon ovog projekta raste broj građevinskih dozvola, ujedno i vrijednost nekretnina. Time smo konkurentniji pred Europskim fondovima, na taj način pridonosimo ukupnom gospodarskom razvoju, a svaki građanin će imati uređene zemljišne knjige – istaknuo je Šustić.

O značaju projekta za grad Viroviticu govorio je gradonačelnik Ivica Kirin.

-Ovo ne samo da je povijesni dan za Milanovac, već i za grad Viroviticu. Sam Milanovac ima više stanovnika nego naše četiri općine u županiji. Tu nam je najgušća naseljenost i najveći je interes za gradnju. To je interesantno i stambeno i vikend područje za gradnju. Virovitica se našla među 45 gradova koji su ove godine uključeni u katastarsku izmjeru. Budući da smo već bili uključeni u ovaj projekt, imamo i određena iskustva. Vrijednost radova u Virovitici iznosi 650 tisuća eura za Milanovac i još oko 100 tisuća eura za područje Jasenaša. U idućih nekoliko godina želimo iskoristiti ovaj projekt koji financira Vlada Republike Hrvatske kako bi izmjerili cjelokupno područje grada Virovitice. Građanima smo na ovaj način uštedjeli oko 50 milijuna eura. Time smo s druge strane povećali i investicije na području grada. Nakon Milanovca slijedi katastarska izmjera Korije, zbog mega industrijske zone. Nakon toga ostaju nam Sveti Đurađ, Podgorje, Golo Brdo i ostatak Jasenaša. Zahvaljujem se svim sudionicima u ovom projektu. Katastru i pročelniku Marijanu Potočkom, predsjedniku Općinskog suda Krunoslavu Gerhardu i šefici gruntovnice Viktoriji Lovrić, jer su direktno na terenu provodili samu izmjeru u rješavanju papirologije – naglasio je Ivica Kirin.

Branko Ćurić, direktor tvrtke Metra d.o.o. Bjelovar, koja je izvođač radova, zadovoljan je odazivom i suradnjom građana na terenu.

-Izvršili smo oko jedne petine izmjere i zadovoljni smo odazivom stranaka koje moraju pokazati svoje nekretnine te se one moraju zabilježiti. Bez nazočnosti stranaka taj posao se ne može napraviti kvalitetno. Očito je medijska kampanja urodila plodom. Građane to ne košta ništa, a oni će imati uređene imovinsko-pravne odnose – zaključio je Branko Ćurić.

(www.icv.hr, mš, foto: M. Šolc)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content