U sklopu ovogodišnjeg 9. Sajma Vina i kulena u Orahovici održano je jubilarno 10. ocjenjivanje kulena u orahovačkom restoranu.

Na ocjenjivanje je pristiglo 41 uzorak kulena, što je rekordan broj do sada, a stručno ocjenjivačko povjerenstvo čini provjerena ekipa Vladimir Pleša kao predsjednik te Zoran Putniković i Antun Andelfinger kao članovi.

Na samom početku nazočne je pozdravio predsjednik Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva Vladimir Pleša izrazivši ogromno zadovoljstvo što je orahovačka Kulenijada došla do svog jubilarnog 10. izdanja.

-Kulenijada i ocjenjivanje kulena je zapravo potaknulo organizaciju ovog sajma i mogu reći da sam jako ponosna na to jer je ovaj događaj u gradu krenuo na moju inicijativu. Oduvijek sam u svijetu prerade mesa i želio sam ovakav događaj dovesti u svoj grad i evo sada smo napunili punih deset godina s najvećim brojem uzoraka do sada što je potvrda kvalitete i stručnosti našeg rada na ovom događaju. Hvala svima koji su se odazvali ocjenjivanju, mojim prijateljima kulenarima i veliko hvala Turističkoj zajednici i Gradu Orahovici na dugogodišnjem povjerenju – rekao je Pleša.

Gradonačelnik Saša Rister zahvalio se svim kulenarima koji su donijeli uzorke, ocjenjivačima i posebno Vladimiru Pleši na velikoj volji ustrajnosti u ovoj značajnoj promociji grada.

-Kulena je jedan od najvećih prepoznatljivosti našeg grada i zato je važno držati ovu manifestaciju na visokom nivou. Hvala gospodinu Pleši koji marljivo tijekom cijele godine razgovara s kulenarima diljem Slavonije i šire i zove ih k nama te time izravno promovira grad i njegov turizam – rekao je Rister.

Nakon ocjenjivanja predsjednik Pleša bio je iznimno zadovoljan kušanim uzorcima, a iznio je i podatke o broju odličja koja su kulenari osvojili.

-Naravno imena pobjednika kao i uvijek bit će obznanjena na Sajmu, ali mogu reći da sam jako zadovoljan jer imamo 20 zlatnih medalja te 11 srebrnih i 10 brončanih. Kada pogledamo kakva nam je bila godina, ekstremne temperature, puno vlage i strujanja zraka, a posebno ona svinjska kuga, ljudi su morali spašavati meso, stavljati u hladnjake, ali odradili su vrhunski posao i kuleni su rekao bih baš zlatni. Koristim ovu prigodu da uputim jedan apel Ministarstvu poljoprivrede da povežu sve resurse, dakle ratarstvo, stočarstvo i preradu mesa jer mi imamo ljude koji znaju raditi i njih treba poticati. Imamo sjajne kulenare i ne treba nam uvoz, nekako samo poticaj i dodatna edukacija tih ljudi imat ćemo i dalje svoj vrhunski domaći proizvod – zaključio je Pleša.

(www.icv.hr, vg)