Obilježen početak ljetnog solsticija u Voćinu: Druga po redu ”Papučka krijesnica” oživjela stare običaje

Turistička zajednica područja Vrata Papuka jučer je, zajedno s voćinskim udrugama, organizirala manifestaciju “Papučka krijesnica”. Druga po redu “Papučka krijesnica” održana je u velikom parku nasuprot Geo Info centra.

O samoj manifestaciji više je ispričao stručni suradnik Turističke zajednice područja Vrata Papuka Mislav Šljivac.

– Ovom manifestacijom obilježavamo početak ljetnog solsticija i oživljavamo stare običaje uoči svetkovine sv. Ivana Krstitelja, a to je paljenje krijesa koji je vezan od davnina uz žetvene običaje. Manifestacija je namijenjena i djeci i odraslima i zapravo je obiteljskog tipa. Cilj nam je da se cijele obitelji zabave, a i da mlađi naraštaji vide i nauče kako su se nekada djeca igrala- rekao je Šljivac te dodao kako je ovogodišnja “Papučka krijesnica” organizirana u suradnji s Udrugom za razvoj lokalne zajednice RAST, Kulturno-umjetničkom udrugom Voćin, Kulturno-umjetničkom udrugom Letnica, Udrugom umirovljenika Voćin, Udrugom pčelara Voćin, UDVDR Ogranak Voćin i DVD-om Voćin, uz podršku Općine Voćin.

Uz bogatu gastronomsku ponudu lokalnih izlagača i udruga, za posjetitelje je organizirana cijela paleta starih igara kao što je bacanje potkove, gađanje u alku, potraga za blagom, potezanje užeta, balansiranje žlicom i vatrogasne igre za najmlađe vatrogasce, a ponudu za rekreaciju su upotpunili napuhanac i ringišpil.

Svoj program je imala i skupina najmlađih koja je izvela trenutno najpoznatiju pjesmu “Rim tim tagi dim”, a manifestaciju su obogatili i vitezovi Ružice grada koji su izvodili svoje viteške igre. Zabava onih najmlađih ne bi bila potpuna bez svima dobro znanog amonita Tonija, maskote Geo Info Centra, a koji se jučer mogao obići po nižoj cijeni, odnosno s obiteljskim poputom.

Pred kraj dana svi posjetitelji su mogli uživati u vatrenoj svjetlosti zapaljenog krijesa i u dobroj glazbi grupe “Enigma”.

(www.icv.hr, rt, adf, foto: R. Turk, T. Melša Božičković)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content