Vukovar film festival po prvi put u Virovitici: “Slavonija krije bogatu filmsku tradiciju”

Virovitica nastavlja vrvjeti kulturnim i zabavnim događanjima. Prestižna filmska manifestacija, Vukovar film festival, sinoć (petak) je gostovala u Virovitici.

Po prvi put u Virovitici, festival se predstavio s prošlogodišnjom pobjedničkom projekcijom drame “Majka”, a ponosni prijatelj od ove je godine Turistička zajednica grada Virovitice.

– Igrom slučaja došlo je do jedne predivne suradnje koju su Grad Virovitica i Turistička zajednica grada objeručke prihvatili i pružili sve što je u našoj moći da organizacijski pripomognemo samom festivalu. Ovo je prvo gostovanje Vukovar film festival u našem gradu, ali zasigurno ne i posljednje – istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Virovitice Tamara Štefanec te naglasila čast biti prijateljem jednog ovakvog prestižnog događaja.

20240621_193550

U virovitičkom Kinu Park prikazana je projekcija prošlogodišnjeg pobjednika Vukovarskog festivala – biografska drama snimljena po istinitom događaju “Majka”. Ova dirljiva bugarsko-hrvatska koprodukcija priča je o majci koja s 32 godine doznaje da ne može zatrudnjeti. Film redateljice Zornitse Sophie traje dva sata i odnio je pobjedu u kategoriji dugometražnog igranog filma.

Direktor Vukovar film festivala Darko Puharić objasnio je nastojanje filmaša da populariziraju slavonski film među širokim auditorijem.

– Imamo svojevrsnu „najavnu turneju“ po cijeloj Slavoniji za ovogodišnji punoljetni, 18. Vukovar film festival. Ovim aktivnostima nastojimo otvoriti mogućnost novih načina promocije samog festivala, ali i približiti film ljudima. Na naše vukovarske dane filma, koji traju 5 dana, dolaze posjetitelji iz cijele Slavonije – govori nam direktor Vukovar film festivala Darko Puharić.

20240621_193600

Slavonci i filmografija

Da Slavonija krije bogatu filmsku tradiciju – ne znaju mnogi, a direktor vukovarskog festivala pojasnio nam je kakvi su Slavonci kao gledatelji i filmaši.

– Slavonci su itekako vezani uz film. Iako se slabo o tome zna, u Slavoniji su snimani ozbiljni filmovi, a bilo je tu i hollywoodskih glumaca. U Vukovaru uskoro planiramo veliku izložbu i prezentaciju svih filmova snimljenih u Slavoniji. Ovim festivalom podižemo našu filmsku umjetnost na viši nivo. Iako filmofili uvijek pronađu svoj put do filma, potrebno je popularizirati ga među ostalim populacijama – konstatira Puharić.

Nakon projekcije filma, posjetitelji su nastavili prigodno druženje uz festivalski koktel Blue time te glazbeni nastup Movie Jazz trio. Okupljenim građanima i samoj projekciji filma pridružio se i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin. Po završetku, Puharić je pozvao sve zainteresirane da posjete Vukovar film festival u njegovom matičnom gradu – Vukovaru, od 28. kolovoza do 1. rujna.

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content