Pročelnici Bunić i Bjelica o kraju školske godine: Novi smjerovi u srednjim školama, pomoć roditeljima od jeseni

Oko 700 maturanata napustilo je zauvijek svoje klupe u srednjim školama na području Virovitičko-podravske županije, a njihovo mjesto od jeseni zauzet će nove generacije. Točnije, oko 760 učenika koji za koji dan završavaju osnovnu školu i koji će svoju priliku za nastavkom obrazovanja potražiti u nekoj od srednjih škola koje nude gimnazijske, odnosno strukovne programe.

Kako kaže pročelnica Martina Bunić iz Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ, ove je godine našoj županiji odobreno oko 880 upisnih mjesta u srednje škole, a u koje ulaze i učenici iz okolnih županija.

– Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih ove nam je godine povećalo broj učenika u gimnazijske programe, što je i europsko načelo. Naša županija je trenutno na 24 posto gimnazijskih programa, a cilj je doći do bar 35 posto, zbog čega su nam povećali broj učenika u klasičnoj, jezičnoj i prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji, dok su škole koje imaju opću gimnaziju ostale na 20 upisnih mjesta. Što se strukovnih programa tiče, također imamo promjena i novih smjerova i zanimanja, a vezane su uz potrebe na tržištu rada.

TRAŽENA ZANIMANJA
U Industrijsko-obrtničkoj školi Virovitica uvodi se smjer za deficitarno zanimanje autolimar, SŠ „Stjepan Ivšić“ Orahovica izbacila je smjer konobar, a uvela smjer vodoinstalater. SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača uvodi smjer farmaceutski tehničar, za što se nadamo se da će biti jednako tražen poput fizioterapeutskog tehničara. Ujedno, Industrijsko-obrtnička škola Virovitica i SŠ Stjepana Sulimanca Pitomača najaktivnije su i puno rade na uvođenju mikrokvalifikacija; od šišanja pasa, učenja hrvatskog jezika za strance, obrade drveta i svega onoga što je potrebno na tržištu rada – ističe pročelnica Bunić.

I ove godine škole su nastojale programima i smjerovima ići u korak s potrebama za radnom snagom i ponuditi učenicima ne samo kvalitetnu edukaciju, već i sigurno radno mjesto nakon završene škole. Učenici mogu birati između moderno opremljenih škola, Centara kompetentnosti, Centara izvrsnosti, škola koje provode Erasmus i druge projekte, osiguravaju uvjete i znanja za kvalitetnu bazu za studij ili ih pak pripremaju za tržište rada. I ove godine škole se bore za bivše osnovce, nadajući se da će trend popularnosti strukovnih zanimanja i dalje rasti. Lani su, naime, smjer mehatroničar i frizerka bili popularniji od nekih gimnazijskih programa i teško su ga upisivali i odlikaši.

– Uvijek naglašavamo da živimo u vremenu u kojem moramo mijenjati sustav, prilagođavati se tržištu rada i vremenu u kojem se nalazimo, a to znači da kvalitetnom ponudom smjerova moramo privlačiti naše učenike da ostanu u našoj županiji i nakon svog obrazovanja.

EDUCIRAJU SE I NASTAVNICI
Cilj svih izmjena, novih smjerova u školama, stipendija koje nudimo već i srednjoškolcima za deficitarna zanimanja jest da svaki učenik u našoj županiji pronađe program koji ga zanima, koji će voljeti i raditi ostatak života – naglašava Bunić.
Pročelnica smatra kako je u procesu obrazovanja, osobito strukovnih zanimanja, jako važna podrška okoline, odnosno poslodavaca, obrtnika i poduzeća koji će učenicima osigurati potrebnu praksu i potencijal za zaposlenje nakon završetka obrazovanja.
A ono ne zaobilazi ni nastavnički kadar.

– Nastavnici su se spremni educirati i prilagođavati mladima više nego ikada. Nalazimo se u svijetu tehnologije kada treba razlučiti hoće li učenici u prvom razredu osnovne škole pisati rukom ili će znati samo tipkati. Škole nastoje učenicima ponuditi za svakoga ponešto, a imamo i jako puno izvannastavnih i izvanškolskih aktivnosti kroz koje učenik može dodatno razvijati znanja i vještine koje su mu važne, kao i mentori – smatra pročelnica.

GRADSKI PROČELNIK ALEN BJELICA O KRAJU NASTAVNE GODINE U VIROVITIČKIM ŠKOLAMA I PLANOVUIMA ZA NOVU

Nastavljamo s pomoći roditeljima na početku školske godine, stigla suglasnost za treću osnovnu školu

Posljednje dane broje i virovitički osnovci, a koja su ulaganja i programi obilježili nastavnu godinu na izmaku te što školarce i njihove roditelje čeka već na jesen, otkrio nam je Alen Bjelica, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti grada Virovitice.

Možete li nam reći koliko je djece bilo obuhvaćeno produženim boravkom u osnovnim školama na području Virovitice i s kojim je iznosom Grad pomogao roditeljima u njegovu financiranju?

U osnovnim školama kojima je osnivač Grad Virovitica, OŠ „Vladimir Nazor“ i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić, u ovoj školskoj godini u program produženog boravka bio je upisan 101 učenik, konkretno 58 učenika u Brlićima i njih 43 u Nazorima. Sam Grad Virovitica za financiranje produženog boravka izdvaja oko 200.000 eura, čime pokriva punu cijenu, a roditelji plaćaju 66,36 eura mjesečno. Fiksnu cijenu produženog boravka donijeli smo u vrijeme kada je tržište energenata postalo nestabilno kako roditeljima ne bismo dodatno opterećivali kućni budžet, pa troškove iznad te fiksne cijene pokriva Grad i u njih ulazi i cijena energenata i prehrana, odnosno oni obroci koje osiguravamo za djecu mimo obroka koji plaća Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Na koji način će Grad pomoći roditeljima u novoj školskoj godini? Što će učenicima biti besplatno ili sufinancirano od jeseni?

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih i ove će godine osigurati besplatne udžbenike za sve osnovnoškolce, odnosno udžbenike koji su obavezni i koji ulaze kao eksperimentalni u pojedine razrede. Grad Virovitica će, kako bi rasteretio roditelje što je više moguće u opremanju školaraca za nadolazeću školsku godinu, kupiti radne materijale za učenike od 1. do 4. razreda. Kupit će radne materijale za škole kojima je osnivač: OŠ „Vladimir Nazor“, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić i Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju te za Katoličku osnovnu školu, s time da će nam ih Virovitičko-podravska županija ove godine sufinancirati s 50 posto.

Nastavljamo i s osiguravanjem besplatnog prijevoza učenika koji pohađaju škole kojima smo osnivač. Cilj je da djeca sigurno stignu do škole i vrate se svojim kućama, a na ovaj način Grad Virovitica ujedno pomaže i roditeljima kako bi jednostavnije mogli organizirati odlazak djece u školu. Za besplatne radne materijale predviđeno je oko 66,5 tisuća eura, a za prijevoz 212.800 eura.

Također, i u novoj školskoj godini Grad Virovitica će s partnerima, osnovnim školama Ivane Brlić-Mažuranić i Vladimir Nazor te Razvojnom agencijom VTA, nastaviti s provedbom projekta „Korak u život jednakih mogućnosti“ kroz koji se osiguravaju pomoćnici u nastavi.

Koji se noviteti planiraju za novu školsku godinu?

Dobili smo suglasnost nadležnog Ministarstva za treću osnovnu školu u Virovitici te je završena izrada glavnog projekta, kao i izmjena i dopuna građevinske dozvole. Trenutno smo u fazi prijave škole za stopostotno financiranje preko NPOO-a. Izgradnjom treće osnovne škole ostvarit ćemo sve zakonom propisane uvjete da svoj djeci s upisnog područja grada Virovitice osiguramo iste uvjete za pohađanje nastave u jednoj smjeni te tako ispuniti uvjete za cjelodnevnu školu.

Kroz ITU mehanizam realizirat ćemo i projekt nove Glazbene škole s koncertnom dvoranom, a uskoro nas za isti očekuje potpisivanje ugovora s izvođačem radova. Realizacijom ovog projekta stvorit ćemo uvjete za razvoj novih kulturnih i obrazovnih sadržaja, poboljšane uvjete za srednjoškolsku nastavu, koncertnu dvoranu za potrebe škole i kulturnih manifestacija te u konačnici osigurati sve preduvjete za osnivanje umjetničke škole, što će uz glazbeno uključivati i plesno obrazovanje.

Osim dviju novih škola očekuje nas i izgradnja novog vrtića na prostoru bivše vojarne, uz treću osnovnu školu. Novi vrtić će pohađati 206 mališana, a već sada je za njega velika potreba kako bismo zadovoljili sve potrebe pri upisu koje imamo. Isto tako, time bismo ostvarili preduvjet obvezne predškole, tzv. nultog razreda u trajanju od 750 sati godišnje.
Uz izgradnju novih objekta odobren nam je i projekt energetske obnove Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Virovitica, kao i Zgrade 1 Dječjeg vrtića „Cvrčak“, odnosno stare zgrade COOR-a…

Koliko godišnje Grad ulaže u škole kojima je osnivač i što pritom financira?

U ovoj je godini Grad Virovitica za investicijsko održavanje objekata školstva izdvojio 20-ak tisuća eura, a tu su i brojni projekti koje provodimo. Ove školske godine obnovili smo igralište OŠ Ivane Brlić-Mažuranić koje je sada multifunkcionalno i koristi se za šest sportova, a vrijednost radova iznosila je 81.250 eura. Novo igralište, košarkaško i malonogometno, vrijedno više od 73.000 eura, izgrađeno je i pri Područnoj školi u Rezovcu, a mališani su kod Zgrade 2 Dječjeg vrtića „Cvrčak“ dobili nova igrala, za što je izdvojeno 33.150,00 eura. U COOR-u, Zgradi 5 Dječjeg vrtića „Cvrčak“ i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić rekonstruiran je sustav grijanja i hlađenja, Brlići su obnovili i krovište razredne nastave, a na Zgradu 3 Dječjeg vrtića „Cvrčak“ postavljeni su solari. Investicijsko održavanje nastavljamo i dalje.

(icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content