U povodu Svjetskog dana bicikla i 56. Orahovačkog proljeća održana 1. Dječja orahovačka biciklijada

U povodu Svjetskog dana bicikla i 56. Orahovačkog proljeća, Osnovna škola Ivane Brlić-Mažuranić organizirala je 1. Dječju orahovačku biciklijadu. Program je bio zamišljen na odličan način spojem sporta, edukacije, zdravlja i sigurnosti u prirodi, jer su mali osnovnoškolci bicikle trebali voziti od središta grada do orahovačkog Jezera, ali sve je odmah u startu pokvarila kiša pa su sadržaji prebačeni u sportsku dvoranu škole gdje je održana vožnja spretnosti biciklom te kviz znanja o prometu. Biciklijadu je otvorila ravnateljica orahovačke osnovne škole Maja Škraba.

– Ovaj događaj zamislili smo kako bi obilježili Svjetski dan bicikla i naše 56. Orahovačko proljeće, a inicirala ga je i osmislila kolegica Svjetlana Urbanek. Nažalost, kiša je sve pokvarila i morali smo sve prebaciti u sportsku dvoranu, ali barem smo uspjeli održati dio aktivnosti jer svakako je cilj bio da se ova 1. Biciklijada održi. Tako smo održali vožnju spretnosti biciklom na pripremljenom poligonu te kviz znanja o sigurnosti u prometu i drago mi je da se odazvao veliki broj djece. Naša Biciklijada ima nekoliko karaktera, a najvažnija je zapravo edukacija o sigurnom ponašanju s biciklom u prometu jer nažalost sve više ljudi na našem području stradava upravo na biciklu i zato su ovakve aktivnosti među djecom nužne i mi uvijek pokušavamo prevenirati na vrijeme– rekla je Škraba.

Jedna od voditeljica Biciklijade, policijska službenica za poslove prometne policije PU VPŽ Anita Relić, istaknula je važnost vožnje bicikla, ali i upozorila na sigurnost vožnje.

– Bicikl je jako važno prijevozno sredstvo i nama je velika težnja da se što više koristi u životu jer, osim što je njime lako upravljati, posebno je to dobro za zdravlje čovjeka. Za razliku od zapadnih zemalja gdje je bicikl iznimno zastupljen kao prijevozno sredstvo, kod nas to baš i nije tako, ali vjerujem da idemo u dobrom smjeru. Nažalost na području naše županije ispada, rekla bih tako, da je bicikl opasno prijevozno sredstvo jer su upravo biciklisti najugroženija skupina sudionika u prometu, od djece i odraslih do starijih. Biciklom u prometu osoba smije upravljati od 14 godina bez nekog znanja o pravilima i prometnim propisima koje se provjerava i zato su biciklisti zbog svog nepoznavanja ponašanja u prometu ugroženi– kaže Relić te naglašava da djeca mlađa od 9 godina ne smiju samostalno sudjelovati u prometu s biciklom, a od 9 do 14 godinu smiju samo u prisustvo punoljetne osobe.

– Uz ova pravila naravno dijete svakako mora imati kacigu na glavi što je jako važno. Nakon 14 godina djeca smiju samostalno sudjelovati biciklom u prometu, a moram reći da mogu i mlađi, ali samo ako su u školama prošli edukaciju o vožnji bicikla i položili biciklistički ispit. To nam je težnja da se takvi ispiti i edukacije provode u što više škola baš zbog te ugroženosti biciklista na području naše županije. Moram pohvaliti orahovačku osnovnu školu na ovoj inicijativi, to je zapravo poželjno učiti djecu o sigurnosti kroz ovakav vid zabave i vjerujem da će ovakvih projekata biti još više u županiji, a svakako da će ova orahovačka biciklijada postati tradicionalna- zaključila je Relić.

Na kraju svih događanja gradonačelnik Orahovice Saša Rister i zamjenik načelnik Policijske postaje Orahovica Milan Rončević uručili su svim sudionicima zahvalnice te najboljima u kvizu i simbolične nagrade.

– Hvala našoj osnovnoj školi koja se na ovako lijep i koristan način uključila u 56. Orahovačko proljeće, a jedina je šteta što je kiša poremetila zamišljeni način provedbe. Ovo je sjajna prigoda da se djecu educira i nauči ponašati u vožnji biciklom u prometu i zasigurno će Grad podržavati i dalje ovakve akcije– zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content