Okruglim stolom započela trodnevna manifestacija Našičke viteške priče

U organizaciji Zavičajnog muzeja Našice i Turističke zajednice Grada Našica jučer (petak) je u okviru trodnevne manifestacije Našičke viteške priče, u višenamjenskoj dvorani Zavičajnog muzeja Našice – Dvorcu Pejačević, održan Okrugli stol na temu “Templarska baština na tlu Hrvatske”.

Okrugli stol započeo je nastupom dobrodošlice OGŠ Kontesa Dora i Tamburaškog društva Dore Pejačević uz solistice Kristinu Brkić i Petru Antolović. U programu su sudjelovali i polaznici dječjeg vrtića “Zvončić” koji su bili obučeni u vitezove i srednjovjekovne djeve.

Za okruglim stolom govorilo se o templarima, jednom od viteških redova nastao u srednjem vijeku, povijesti reda, njegovoj kulturno-povijesnoj baštini u hrvatskim zemljama, a posebno o crkvi sv. Martina govorile su Marija Karbić iz Hrvatskog instituta za povijest, predstojnica Podružnice za povijest Slavonije i Baranje, Damir Karbić iz Odsjeka za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Juraj Belaj iz Instituta za arheologiju i Ratko Ivanušec iz Konzervatorskog zavoda. Za okruglim stolom željelo se prikazati tko su bili templari, kako su i zašto došli te što su značili za ove prostore.

– Ovaj posjet u Martin jedan je od važnijih templarskih posjeda, ali on je zanimljiv jer je dokumentirana i njegova sudbina. Templari su inače red koji je svima jako zanimljiv jer su nesretno završili te su se oko njih rasplele legende koje baš i nisu utemeljene, ali su u općim doživljajima ljudima ostali više nego nekakve druge stvari koje su bile dominantne – rekao je Damir Karbić.

Prikaze tematiziranja templarske baštine u nastavi zavičajne povijesti govorile su članice Udruge za hrvatsku povjesnicu iz Našica učiteljica povijesti izvrsna savjetnica Sandra Hvizdak i prof. savjetnica Dunja Irha Baričević.

(icv.hr, ak, Foto: A. Koš)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content