Recikliranje metala: Limenka se u prirodi razgrađuje i do 200 godina, dajte joj novu svrhu

Aluminijske limenke su ambalaža za većinu sokova ili piva na našem tržištu. U konzerve od čelika pakira se više od 1500 različitih vrsta hrane, a služe i kao ambalaža za boje i lakove. Oba metala mogu se u potpunosti ponovo reciklirati, a jedna reciklirana limenka za piće vraća se na police kao nova za svega 60 dana. U suprotnom, jednoj limenci potrebno od 50 do 200 godina da se razgradi u prirodi.

Recikliranje metala proces je ponovnog korištenja metalnih materijala, ponajviše aluminija i čelika. Metali imaju velik postotak ponovne iskoristivosti, a ponajviše spomenuti čelik – do 100 posto.  Recikliranjem istih sirovina štedimo velik dio energije potrebne za proizvodnju novih materijala. Kada se aluminij reciklira, koristi se 95 posto manje energije, dok se za reciklažu željeza i čelika koristi 74 posto manje energije.

Samo jedna reciklirana konzerva uštedi toliko energije da televizor može raditi 3 sata.

JEDNA RECIKLIRANA TONA ŠTEDI 40 POSTO VODE

Limenke od soka i ostalih napitaka, konzerve od hrane i metalna ambalaža predstavljaju otpad čijim se gomilanjem na raznim odlagalištima ugrožava okoliš, ali i zdravlje ljudi i životinja. Recikliranjem je, uz sačuvanu energiju, očuvan i vrijedan prirodni resurs koji bi se inače uzimao iz okoliša. Svaka tona reciklirane čelične ambalaže umanjuje količinu čvrstog otpada za 1,28 tona i štedi 40 posto vode. Širenjem javne svijesti o recikliranju unutar zajednice, razni eko-programi nastoje povećati ukupnu stopu recikliranog metala, koji se kreće oko nedovoljnih 34 posto.

Collage 13
foto: Pinterest

KAKO RECIKLIRATI?

Prvo dio u procesu recikliranja metala jest prikupljanje otpada. Ako se u vašem domu ili poslovnom prostoru nakuplja puno starog metala, nemojte ga baciti u smeće. Odložite ga u prvo reciklažno dvorište.

Prije odlaganja, limenke i konzerve treba oprati, a poklopac staviti u njih. Limenke aerosola (sprejevi, tube), prije odlaganja treba isprazniti kako ne bi uzrokovale plamen ili eksploziju.

GDJE SE METAL IZVOZI?

Hrvatska veliku većinu, oko 900.000 tona, otpadnog metala upućuje u Tursku, dok EU svojih gotovo 14,7 milijuna tona otpada izvozi u Tursku, Indiju i Egipat. Zanimljivo, Kina više nije među prvih deset primatelja EU otpada. Drastično smanjenim brojkama primljenog otpada jasno je kako Kina više ne želi europsko smeće, uspoređujući 2009. godinu kada je uvezla čak 10 milijuna tona metalnog otpada, dok je 2021. to bilo svega 400.000 tona.

NAPRAVITE KUĆICE ZA PTICE, UKRASE U VRTU I ZA DOM

Prije negoli se riješite starih vijaka, metalnih držača, limenki i konzervi, kišobrana, bicikala i drugih predmeta od metala ili koji metal sadrže, razmislite možete li ih iskoristiti za ukras ili novi koristan predmet. Od limenke se, na primjer, može napraviti prekrasna posuda za cvijeće, hranilica za ptice, svjetiljka, dok se od manjeg metala različitim tehnikama mogu napraviti zanimljivi ukrasi za vrt i dom, poput šahovske figure, držača za ključeve i slično.  U našoj galeriji potražite ideju za novu svrhu metalnom otpadu kao alternativu kontejneru.

Recikliranje je jedan od ciljeva projekta ”ZELENI KUTAK – ŠARENO PLATNO – ZA EKO VIROVITICU” koji provodi Grad Virovitica, kako bi mlade generacije, ali i sve građane kroz kreativne aktivnosti potaknuo na promišljanje o važnosti adekvatnog gospodarenja otpadom i na konkretne akcije kojima bi se smanjile količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima.

Projekt vrijedan 14.000 eura provodi se uz pomoć Fonda za i energetsku učinkovitost, koji u njemu sudjeluje s 40 posto troškova i trajat će do kraja svibnja. 

 

unnamed 1

Projekt ”ZELENI KUTAK-ŠARENO PLATNO-ZA EKO VIROVITICU” sufinanciran je sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

(www.icv.hr, foto: Pinterest)

no images were found

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content