Bliži nam se Uskrs, a s dolaskom ovog blagdana, kao i svakog drugog, sigurno razmišljaš koje bi uskršnje kolače mogla pripremiti ove godine. Osim dekoriranja pisanica i finih slanih jela za uskršnji doručak i ručak, zabavno je pripremati i razne slatke uskršnje kolače.

Donosimo vam pet recepata za slatko blagdansko druženje. 

MRAMORNI KUGLOF

Sastojci:

  • 200 g glatkog brašna
  • 250 g slanog maslaca
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 125 ml mlijeka
  • 120 g šećera
  • 4 jaja
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1 jušna žlica ruma
  • 1 čajna žličica praška za pecivo
  • pola čajne žličice soli.

Priprema:

  1. Pećnicu ugrijte na 180 °C, a kalup za kuglof premažite s malo maslaca i posipajte brašnom.
  2.  U posudi promiješajte brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
  3. Čokoladu za kuhanje rastopite na pari.
  4. Pjenjačom umutite maslac, šećer i vanilin šećer u zasebnoj zdjeli.
  5. Tijekom miješanja dodajte jaja, a zatim naizmjence dodajte smjesu iz 2. koraka (brašno, prašak za pecivo) i mlijeko. Smjesi dodajte rum, A Pola smjese izmiješajte s otopljenom čokoladom za kuhanje.
  6. U kalup za kuglof naizmjence ulijte čokoladnu i bijelu smjesu.
  7. Nožem lagano izmiješajte smjesu u kalupu kako biste dobili izgled mramora.
  8. Pecite kolač oko 30 minuta.
  9. Kad je kuglof pečen, ostavite ga da se malo ohladi u kalupu, a zatim ga prebacite iz kalupa i servirajte.

ORAHNJAČA I MAKOVNJAČA

Recepti za makovnjaču i orahnjaču vrlo su slični, a možete ih i paralelno napraviti kako biste uštedjeli na vremenu tijekom blagdana.

Sastojci za tijesto:

  • 600 g brašna
  • prstohvat soli
  • 2 jušne žlice šećera
  • 1 paketić vanilin šećera
  • naribana limunova kora
  • 1 paketić kvasca
  • 100 g rastopljenog maslaca
  • 2 dl toplog mlijeka
  • 2 žumanjka.

Sastojci za nadjev:

  • 200 g mljevenih oraha
  • 200 g maka
  • 100 g šećera
  • 2 paketića vanilin šećera
  • pola čajne žličice cimeta
  • 3 dl mlijeka
  • 2 jušne žlice ruma
  • 2 bjelanjka.

Priprema:

  1. Brašno i sol prosijte u veliku posudu pa im dodajte šećer, vanilin šećer, limunovu koru i kvasac i sve dobro promiješajte.
  2. Napravite udubinu u sredini smjese i u nju ulijte mlijeko, maslac i žumanjke.
  3. Mikserom s nastavcima za dizano tijesto umijesite meko tijesto.
  4. Tijesto prekrijte čistom krpom i pustite da se udvostruči (oko 40 – 60 minuta).
  5. Dok se tijesto diže, pripremite nadjev. Za orahnjaču pomiješajte orahe, 50 grama šećera, jedan paketić vanilin šećera, cimet, oko jedan decilitar mlijeka, jednu jušnu žlicu ruma i snijeg od jednog bjelanjka. Za makovnjaču pak zasebno pomiješajte sve preostale sastojke za nadjev s makom.
  6. Kada se tijesto digne, podijelite ga na dva dijela i razvaljajte u obliku pravokutnika debljine oko jedan centimetar.
  7. Nadjenite tijesto i čvrsto smotajte.
  8. Nadjeveno tijesto stavite na namašćeni lim za pečenje, pokrijte čistom krpom i ostavite na toplom još oko 30 minuta.
  9. Pecite u pećnici na 180 °C oko 50 – 60 minuta.

USKRŠNJA PINCA

Sastojci:

  • 500 g brašna
  • 1 paketić suhog kvasca (7 g)
  • 100 g šećera
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1/4 žličice soli
  • 2 cijela jaja
  • 2 žumanjka
  • 150 ml toplog mlijeka
  • 100 g maslaca, otopljenog
  • Naribana korica 1 limuna
  • Naribana korica 1 naranče
  • 1 žlica ruma
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • Za premazivanje: 1 umućeni žumanjak s malo mlijeka
  • Za posipanje: šećer u prahu

Upute za pripremu:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, suhi kvasac, šećer, vanilin šećer i sol. U sredini napravite udubljenje i dodajte jaja, žumanjke, toplo mlijeko, otopljeni maslac, naribanu koricu limuna i naranče, rum i ekstrakt vanilije. Miješajte sastojke drvenom žlicom ili rukama dok se ne sjedine.
  2. Zatim prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite oko 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
  3. Stavite tijesto natrag u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1 sat ili dok se volumen ne udvostruči.
  4. Nakon što je tijesto naraslo, kratko ga premijesite i oblikujte u kuglu. Stavite na obloženi lim za pečenje, lagano zarežite križ na vrhu i ostavite da odstoji još 30 minuta.
  5. Zagrijte pećnicu na 180°C. Premazite pincu smjesom žumanjka i mlijeka.
  6. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 30-40 minuta ili dok ne postane zlatno smeđa. Ako počne previše tamniti, pokrijte je aluminijskom folijom.
  7. Izvadite pečenu pincu iz pećnice i ostavite da se ohladi na rešetki. Posipajte ohlađenu pincu šećerom u prahu prije posluživanja.

Varijacije i dodatne točke: Ako volite bogatiji okus, možete dodati 50 g grožđica ili sjeckanih badema u tijesto. Za ljubitelje začina, probajte dodati malo cimeta ili muškatnog oraščića u tijesto. Pinca se najbolje poslužuje svježa, ali može se čuvati nekoliko dana zamotana u aluminijsku foliju ili plastičnu foliju. Poslužite uz kavu ili čaj za potpuni uskršnji doručak.

ČUPAVCI

  • Sastojci – za biskvit:
    3 jaja
  • 10 jušnih žlica kristal šećera (220 g)
  • 13 jušnih žlica ulja (180 ml)
  • 16 jušnih žlica glatkog brašna (300 g)
  • 120 ml mlijeka
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 žlice kokosa u prahu

Sastojci – za čokoladni preljev:

  • 150 g tamne čokolade
  • 200 ml mlijeka
  • 150 g maslaca
  • 200 g kokosa, za valjanje

Postupak:

  1. Izmiksaj šećer i maslac u pjenastu smjesu pa dodaj jaja i mlijeko.
  2. Prosij brašno i prašak za pecivo pa uspi u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješaj drvenom žlicom ili špatulom.
  3. Zagrij pećnicu na 180 stupnjeva, četvrtasti lim (otprilike 25×35 cm) obloži papirom za pečenje pa prelij smjesu.
  4. Peci otprilike pola sata i testiraj čačkalicom je li biskvit gotov. Ako izađe čista, biskvit je gotov.
  5. Biskvit ohladi pa ga nareži na kocke.
  6. Rastopi čokoladu na pari s maslacem i mlijekom.
  7. Umoči biskvit u čokoladu, uvaljaj u kokos i posloži na čisti papir za pečenje i pusti da odstoje neko vrijeme.

LEDENI VJETAR S JAGODAMA

Sastojci – za beze kore:

  • 9 bjelanjaka prstohvat soli
  • 300 g šećera
  • 1 žlica jabučnog ili alkoholnog octa

Sastojci – za kremu:

  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 4 dl mlijeka
  • 2 bourbon vanilin šećera
  • 25 dag maslaca
  • 8 dl slatkog vrhnja jagode

Postupak:

  1. Za početak pećnicu upali na 130°C i obavezno uključi ventilator. Ako nemaš pećnicu s ventilatorom, onda ju upali na 120°C.
  2. Za izradu kora koristi neku malo veću posudu i u nju stavi bjelanjke. Dodaj prstohvat soli i počni miksati. Kada se bjelanjci dobro zapjene dodaj pola šećera, nastavi miksati i kroz minutu dodaj ostatak šećera.
  3. Prilikom izrade ne smiješ pretući bjelanjke već moraju ostati kremasti. Pri kraju dodaj jušnu žlicu octa; ako nemaš jabučni, može i alkoholni (ja uvijek s njim radim). Posebno pripazi na teksturu snijega od bjelanjaka jer o tome ovisi izgled kore. Zapamti, snijeg mora biti kremast!
  4. Koristi tepsiju (pleh) od pećnice, onu veliku. Obavezno ju obloži papirom za pečenje. Ako papir bježi, onda na krajevima tepsije stavi malo snijega da se papir prisloni na tepsiju.
  5. Snijeg od bjelanjaka ravnomjerno rasporedi po tepsiji (plehu) i stavi u pećnicu te peci odnosno suši 1 sat i 30 do 40 minuta. Vrijeme pečenja može se razlikovati od pećnice do pećnice, ali kora mora dobiti laganu boju, poput bijele kave.
  6. Kada je kora pečena ugasi pećnicu i pusti ju još tri minute bez da otvaraš vrata. Zatim ju izvadi iz pećnice i pusti da se ohladi. Kada se kora ohladila, odlijepi ju s papira i prereži tako da dobiješ tri kore.
  7. Za izradu kreme žumanjke miksaj i dodaj šećer i vanilin šećer. Nastavi miksati 10 minuta. Zatim naizmjenično dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiksaj smjesu da se ne stvore grudice.
  8. Smjesu stavi na laganu vatru i neprestano miješaj pjenjačom. Smjesa ne smije zakuhati jer će jaja koagulirati pa ćeš dobiti kajganu. Miješaj dok se krema ne zgusne, a potom ju makni s vatre.
  9. Izlij kremu u drugu posudu i prekrij je prozirnom folijom da se ne stvori korica. Maslac sobne temperature izmiksaj te ga dodaj u dobro ohlađenu kremu. Kremu dobro izmiksaj kako bi se maslac dobro povezao s kremom.
  10. Voće koje ćeš koristiti očisti, operi i nareži sitno. Ako koristiš jagode, njih nareži na male kockice.
  11. U međuvremenu izmiksaj pet dl slatkog vrhnja u šlag. Na tacnu stavi jednu koru te premaži jednom trećinom kreme.
  12. Posloži voće po želji (jagode), zatim po voću stavi jednu trećinu šlaga. Ponovo stavi drugu koru, posloži voće (banane) i šlag. Stavi treću koru, voće po želji i preostali šlag.
  13. Izradi preostalo slatko vrhnje u šlag i njime ukrasi kolač izvana. Ostavi u hladnjaku preko noći i posluži rashlađeno.

(www.icv.hr)