Diljem Hrvatske obilježava se Međunarodni dan civilne zaštite i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1. ožujka Međunarodnim danom civilne zaštite, u sjećanje na dan kada je 1972. godine počela s radom Međunarodna organizacija za civilnu zaštitu sa sjedištem u Ženevi. Primarni joj je cilj podizanje svijesti javnosti o opasnostima od velikih nesreća i katastrofa, ali i isticanja uloge civilne zaštite u prevenciji, odgovoru na krize te saniranju posljedica.

Republika Hrvatska taj dan obilježava od 1992. godine, temeljem Odluke Vlade RH o proglašenju Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj.

-Danas, na Međunarodni dan civilne zaštite, želimo istaknuti važnost neumorne predanosti i hrabrosti u suočavanju s izazovima koje nam donose klimatske promjene i ekstremne vremenske pojave. Uloga pripadnica Civilne zaštite postaje sve vitalnija u stvaranju sigurnije budućnosti u eri klimatskih izazova – kažu iz Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite RH te ističu kako je protekla godina bila izazovna.

-Protekla godina je za cijeli sustav civilne zaštite bila obilježena mnoštvom izazova poput nevremena, poplava i požara te pružanja međunarodne pomoći. No, brza i profesionalna reakcija sustava civilne zaštite i  svih operativnih snaga bila je uvijek na visini zadatka. Sinergijom svih operativnih snaga i sudionika sustava civilne zaštite, uz neizostavnu pomoć građana, uspješno smo obranili Republiku Hrvatsku od povijesnih vodostaja rijeka, borili se s posljedicama nezapamćenog nevremena, kao i velikim požarom na deponiju plastike u Osijeku – dodaju te ujedno čestitaju svim pripadnicima Civilne zaštite njihov dan.
 
-Zahvaljujemo vam na velikom doprinosu u stvaranju snažnog sustava civilne zaštite koje je spremno za nove izazove budućnosti. Nastavimo zajedno graditi otpornost društva na izazove koji su pred nama – kažu. 
 
(www.icv.hr, civilna-zastita.gov.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content