Stigla je dobra vijest za sve one koji žele donirati hranu i svojim društveno odgovornim angažmanom smanjiti crne brojke otpada hrane u Hrvatskoj. U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa u Virovitici danas (petak) je službeno otvorena prva Banka hrane na području Virovitičko-podravske županije. 

Otvorenju su, uz ravnatelja Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Nikolu Slavića, nazočili i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, ravnateljica Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjana Karačić, načelnica Sektora za kvalitetu hrane Sanja Kolarić Kravar, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu VPŽ Bojan Mijok, predsjednica Skupštine i Odbora Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Margareta Stanić, potpredsjednica Skupštine i Odbora Gradskog društva Crvenog križa Virovitica Sanja Kirin, ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund sa suradnicama i drugi.

– Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija uživaju bogatstvo poljoprivrede i mnoštva uzgajivača. Puno smo se puta susreli sa situacijama u kojima naši gospodarstvenici i poljoprivrednici žele negdje ostaviti svoje viškove. Ovo je hvalevrijedan projekt koji je rješenje za problem kvarenja i bacanja hrane. Želim zahvaliti svim djelatnicima Crvenog križa koji rade za dobrobit najpotrebnijih na području cijele Virovitičko-podravske županije, uz suradnju s Gradom Viroviticom i Ministarstvom poljoprivrede. Nadamo se nastavku te dobre suradnje – istaknula je Vlasta Honjek-Golinac, zamjenica virovitičkog gradonačelnika.

Sve okupljene u ime župana Virovitičko-podravske županije pozdravio je i zamjenik župana Marijo Klement. Zahvalio se državnom tajniku Zdravku Tušeku i suradnicima na kvalitetnoj suradnji i provedbi svih projekata u sklopu Ministarstva poljoprivrede, kao i na uvrštavanju istih u Nacionalni plan oporavka i otpornosti.

– Grad Virovitica i Virovitičko-podravska županija svrstavaju se među rijetke u Hrvatskoj koji imaju Banku hrane. Znamo koliko je hrana danas značajna, a tome smo posebice svjedočili u vrijeme koronavirusa. Svjesni smo i crnih brojki koje govore da se na godišnjoj razini u Hrvatskoj baci čak 300.000 tona hrane. Nadamo se da će ovaj projekt donijeti manje otpada zdravstveno ispravne hrane, a svim donatorima i djelatnicima želim puno sreće u daljnjem radu i neka ovo zaživi na području cijele Virovitičko-podravske županije – ustvrdio je Marijo Klement, zamjenik župana.

Projekt “Banka hrane na području Virovitičko-podravske županije” odobren je i financiran sto posto bespovratnim sredstvima u iznosu od 58.708,77 eura kroz EU Mehanizam za oporavak i otpornost, u okviru provedbe reforme mjere Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026. pod nazivom Unaprjeđenje sustava doniranja hrane. 

– U Europi je prosječno 20 posto kupljene hrane bačeno ili propadne. Do 2040. godine trebat ćemo 60 posto više hrane nego što danas proizvodimo, stoga su ovakve navike i pristup zbrinjavanju hrane posebno važni. Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je važnost unapređivanja sustava doniranja hrane i upravo zbog toga doniramo investicijsku mjeru u vrijednosti od nešto manje od 4 milijuna eura. Ovaj projekt je možda skroman po pitanju financijskih resursa, ali je velik u tome što doprinosi i pomaže najpotrebitijima. Ovakvim mjerama želimo opremiti i one koji pomažu socijalno ugroženim skupinama kako hrana ne bi završila u smeću – govori državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Zdravko Tušek.

Banka hrane zamišljena je kao centralno mjesto u svakoj županiji koje prikuplja informacije o potrebitima. Ovom mjerom nastoji se potaknuti društvo da stekne nove navike, posebice kroz rad s djecom kako bi od najranije dobi počeli razmišljati koliki je to izazov za moderno društvo. Do sada je u Hrvatskoj opremljeno 9 banaka hrane i nešto više od 40 posrednika u doniranju.

– Dvije su ciljane skupine obuhvaćene ovim projektom. S jedne strane su donatori i proizvođači hrane, a s druge su naši krajnji korisnici, poput korisnika zajamčene minimalne naknade i korisnika Pučke kuhinje. Za sada su prijavljena dva skladišta prehrambenih proizvoda, jedno na adresi Masarykova 6, a drugi je naša Socijalna samoposluga u Pejačevićevoj 4. U budućnosti ćemo nastojati iznaći financijska sredstva za prihvatljivije i modernije skladište, kako bi djelatnost doniranja i posredovanja hrane bila olakšana. Doniranjem hrane podižemo svijest javnosti o velikim troškovima bacanja hrane i zadovoljni smo što smo jedni od devet županija u Republici Hrvatskoj koji su ovaj projekt prijavili i proveli – istaknuo je ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Virovitica, Nikola Slavić.

Banka hrane u okviru GDCK-a Virovitica kroz projekt je opremljena dostavnim vozilom, klima-uređajima, namještajem za skladišta, informatičkom opremom, rashladnim vitrinama (hladnjacima), rashladnim uređajima (zamrzivačem), električnim viličarem, skladišnom opremom – policama, setovima posuda za prenošenje hrane – jelonošama i kruhoreznicom. 

Svi koji žele donirati voće, povrće, meso, ribu, mlijeko, čokoladu, tjesteninu, kolače, peciva, kruh i slično svoje mjesto mogu pronaći u sustavu donatora Banke hrane. Donatori će osjetiti i poreznu olakšicu – na doniranu hranu neće morati platiti PDV. Princip doniranja hrane je jednostavan – nakon što se subjekt prijavi u sustav “E-doniranje” i obavijesti koju hranu želi donirati, na redu su posrednici, odnosno centralni upravitelji koji će donore spojiti s krajnjim korisnicima.

Sve je više socijalno ugroženih ljudi. Kroz Socijalnu samoposlugu “Djelo ljubavi” u 2023. prošlo je više od 11.000 kilograma hrane i higijenskih potrepština koji su završili u 1239 paketa krajnjih korisnika. Zajedničkim snagama možemo spriječiti da u budućnosti zdravstveno ispravna hrana ne postane otpad.

(www.icv.hr, dj, foto: T. Szabo)