Ne sušite mobitele rižom: Evo što trebate učiniti i koristiti umjesto toga

Iako elektroničke uređaje u pravilu treba držati podalje od vode, nezgode se događaju. Prije ili kasnije vaš bi pametni telefon mogao završiti u umivaoniku, WC-u, kadi, bazenu ili na neki drugi način u vodi. Donosimo pregled savjeta kako postupiti ako dođe do toga, piše tportal.

Nemali broj ljudi uvjeren je da će tako nastradali uređaj moći vratiti u funkcionalno stanje ako ga stave u zdjelicu riže. Stručnjaci tvrde da to neće biti od velike pomoći, a na njihovoj strani je i Apple.

‘Jabučari’, naime, na svojoj stranici za podršku kažu da to nije dobra ideja jer bi se u iPhoneu tako mogle naći brojne sitne čestice koje bi ga mogle oštetiti.

Nova značajka za Appleov pametni telefon obavijestit će vas ako je uređaj mokar i da trebate pričekati prije no što ga ponovno stavite na punjenje.

Nježno i strpljivo

Što onda trebate učiniti ako se iPhone smoči? Evo Appleovih prijedloga.

Ako dobijete upozorenje o otkrivanju tekućine, isključite Lightning ili USB-C kabel iz iPhonea te iz adaptera za napajanje ili dodatne opreme.

Nemojte ponovno uključivati kabel dok se iPhone i kabel potpuno ne osuše. Kako biste lakše uklonili višak tekućine i osušili mobitel, nježno ga lupnite o svoju ruku s konektorom okrenutim dolje. Potom ga ostavite na suhom mjestu s malo protoka zraka. Nakon najmanje 30 minuta pokušajte ga napuniti.

Ako ponovno vidite upozorenje, opet ostavite iPhone na suhom mjestu s malo protoka zraka. Budite strpljivi – može proći i cijeli dan prije no što se potpuno osuši. Za to vrijeme možete ga pokušati ponovno napuniti.

Ni Samsung ne savjetuje korištenje trika s rižom.

Neki od njegovih pametnih telefona iz serije Galaxy su vodootporni, pa s njima ne bi trebalo biti problema. Što se drugih modela tiče, evo što treba napraviti.

Isključite uređaj i izvadite bateriju, ako je moguće. Obrišite svu vlagu s vanjskog dijela, utičnice za slušalice i priključka za punjenje. Koristite vatu ili pamučne štapiće za čišćenje ušiju.

Ako je upao u morsku vodu, kloriranu vodu ili piće, moguće je da ćete trebati prvo ga očistiti u čistoj slatkoj vodi. (Pogledajte kako na njihovoj službenoj stranici).

Zatim stavite uređaj na sušenje u dobro prozračen prostor ili u hlad s hladnijim zrakom (npr. ventilatora). Ne pokušavajte koristiti sušilo za kosu ili vrući zrak. Nakon što ga osušite, odnesite ga na servis.

Što koristiti umjesto riže?

Nakon što izvadite uređaj iz tekućine, isključite ga. Uklonite zaštitnu masku (ako ste je stavili), izvadite bateriju te kartice SIM i microSD (ako je uređaj ima). Posušite ga krpom ili papirnatim ručnikom.

Ako je uređaj bio potopljen, možete pokušati nježno usisati područje oko njegovih nabora i otvora. Ne stavljajte ga na vruće mjesto, primjerice na sunce. Držite ga na hladnom i suhom mjestu.

Umjesto riže, možete isprobati paketiće silikonskog gela koji dolaze pakirani s novim proizvodima. Stavite ih s uređajem u zapečaćenu plastičnu vrećicu na 24 do 48 sati.

Nakon što se uređaj osuši, pokušajte ga uključiti. Ako se ne uključi odmah, napunite ga do kraja i pokušajte ponovno. Ako se i dalje ne uključuje, potražite pomoć servisera

(tportal.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content