DUHOVNI SMISAO: Krepost poniznosti

Stanite pred ovim propetim Spasiteljem, pogledajte Križ, tko je na njemu. Pod Križem naučit ćemo stupati putem Križa, putem trpljenja i požrtvovnosti. To je kraljevski put, to je najodličniji vođa izabranih duša. Prije nego je Spasitelj posvetio križ svojom smrću na njemu, on je bio drvo sramote, stratište određeno za najgore razbojnike. Ali nakon presvete muke Isusove, Križ je postao slavan, Križ je geslo svetaca, Križ je knjiga života. Križ je učitelj poniznosti, samoprijekora, ljubavi i svake kreposti.

Propete Isusove ruke neka nas opominju da sve radimo u ljubavi i požrtvovnosti, probodene noge Isusove neka nas opominju da hodamo putem svete poslušnosti i putem svetih Božjih zapovijedi, njegova trnova kruna neka nas sjeća svete poniznosti koja mora da resi našu redovničku dušu, a otvoreni bok Isusov neka bude naša najslađa okrepa i naš zaklon, iz njega crpimo snagu u svim svojim bolima i slabostima.

Bog je sama ljubav i milosrđe. On ne sudi raskajanog grešnika nego mu prašta po njegovoj ljubavi i milosrđu kako je rekao raskajanoj Magdaleni: „Opraštaju ti se grijesi (mnogi), jer si mnogo ljubila.“

Ljubav pokriva mnoštvo grijeha! Po ljubavi i milosrđu dobivamo oprost i milosrđe. Sam nas Isus uči u svetom evanđelju kakav će biti sud milosrdnima i ne milosrdnima. Imajmo ljubavi i smilovanja za svakoga, pa će i nama Isus oprostiti naše grijehe. Krist ljubavi neka u nama stanuje i vlada. Po Njemu ćemo djelovati djela ljubavi i oganj što ga je On donio u naše srce zapalit će druga hladna srca.

Tko će nam pokazati znak i veličinu ovoga Križa koji je zasjao na svim zastavama, grobovima i brdima, koji je utjeha svim dušama, koji je strah paklenim duhovima, koji ima toliku moć? Nije taj naš Križ nešto žalosno. Ne, on je dubina otajstva tako velika, da što ga više promatramo – to dublje nam se knjiga otajstva veličine i miline otvara.

On je u muci primio na sebe sva naša poniženja da nam pokaže vrijednost i veličinu poniznosti! Čitajmo često i razmišljajmo mnogo o kreposti poniznosti. To je najljepša krepost i najmilija našem Božanskom Učitelju. Molimo veoma često i svim srcem Zlatnu krunicu: Isuse blaga i ponizna Srca, učini srce moje po Srcu Svome.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content