Obredom pepeljenja vjernici zakoračili u korizmu: “Činimo dobra djela ne iz straha ili nužnosti, već da ljubavlju odgovorimo na Ljubav”

“Razderite srca, a ne halje svoje” – možda je najsnažnija poruka iz Evanđelja koje se svake godine čita na Čistu srijedu, zvanu još i Pepelnica, a kojom počinje korizma, četrdesetodnevna priprema za blagdan Uskrsa.

Simboličnim obredom pepeljenja, kao i riječima “obrati se i vjeruj evanđelju” vjernici su pozvani u ovo doba zaviriti u vlastite nutrine i kroz post, molitvu i dobra djela vratiti se Bogu i ljudima, od kojih ih često otuđuju svakodnevne brige, problem, grijesi i slabosti.

-Ovo je milosno vrijeme u kojem smo pozvani na post, molitvu i dobra djela. Iako današnje Evanđelje govori o tome da ‘ne treba trubiti’ o dobrim stvarima koje učinimo, to ne znači da o njima ne treba govoriti, već je riječ o poticaju da se sve što čini, čini iskreno, a ne iz  licemjerja.

IMG_7590

Činimo dakle, post, molimo i radimo na dobrim djelima ne zbog puke prakse, pohvale ili straha od neke više kazne. Ne, svima nam polazište treba biti u Bogu, u njegovoj Ljubavi, a kad tu Ljubav osjetimo, onda smo i sami ponukani da na nju odgovorimo. Neka nam svima to bude poticaj i smisao ovogodišnje korizme, da ju prođemo u poniznosti i ljubavi prema drugome – pozvao je vjernike fra Petar  Horvat iz župe sv. Roka u Virovitici.

U korizmu je dobro zakoračiti sa svetom ispovijedi, kaže župnik fra Ivica Jagodić, jer je riječ o sakramentu kroz koji Bog vjernicima dolazi s puno mira, vedrine i nade, čime  zahvaća cijeli njihov život i drži ga visoko na razini obraćenja.

-Kada donosimo neke odluke o promjeni, onda je važno pomaknuti se s onih slabih točaka koje svatko od nas ima u životu, tako da duhovno rastemo i jačamo svoju vjeru. U tom kontekstu post ima jednu veliku duhovnu dimenziju.

Svatko kod sebe može pronaći nešto čega se spreman odreći; od hrane, društvenih mreža, mobitela, nepotrebnih sadržaja, konzumerizma, odnosno svega onog što može ići na korist jačanja našeg duhovnog života. Bez tog nekog odricanja, nema ni uzleta prema dobrim djelima. Zato treba najprije ući u sebe, sebe nekako ‘stisnuti’.  Kad sve podredimo Bogu, a ne sebi, kad sebe  umanjujemo, Duh Božji u nama uvelike raste i onda smo mi spremni za velika djela – smatra fra Ivica Jagodić.

Ujedno, korizma je vrijeme u kojem su vjernici pozvani i na opredjeljenje “za nešto”, kako bi u sebi prepoznali neku novu snagu kojom će graditi i svoj vjernički život, ali i biti dar drugima. 

(www.icv.hr, mlo)

no images were found

 

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content