DUHOVNI SMISAO: Sveta obitelj

Danas razmišljamo o Svetoj obitelji. Biblija nam oslikava Isusovu obitelj koja počinje rođenjem koje se događalo u siromašnim prilikama izvan ljudske zajednice, u staji. Nastavlja se u zapovijedi da odmah pobjegnu u tuđinu, jer Herod progoni dijete Isusa. Obitelj je od početka ugrožena. Poteškoće da bude zdrava obitelj dolaze do izražaja u pripovijesti o dvanaestogodišnjemu Isusu, koji u hramu raspravlja s pismoznancima ne mareći za strahove roditelja. On nije dobar dječak koji čini upravo ono što roditelji od njega hoće. On sluša vlastito srce i čini ono što osjeća da je ispravno ono što prepoznaje kao volju Božju.

Ljudi ni u jedno drugo vrijeme godine ne čeznu toliko za srećom obitelji koliko za Božić. Žele slaviti Božić kao obiteljski blagdan, ali osjećaju da to ne uspijeva. Očekivanja su prevelika. I tako svaka razlika u mišljenju odmah remeti obiteljski mir. Djeca osjećaju neiskrenost. Nema zdrave obitelji i nije je moguće uspostaviti samo za kratko vrijeme, za Božić.

Luka nam u prizoru o dvanaestogodišnjemu Isusu pokazuje da obitelj kao cjelina i danas uvijek iznova mora proći kroz iskustvo neshvaćenosti i otuđenosti. Obitelj je moguća jedino ako se njezini članovi zajedno prepuste tajni koja ih nadilazi. Kad se na Božić ne vrti oko sebe, nego svjesno opaža blagdan i njegovu tajnu. I svatko, u biblijskoj pripovijesti kao danas ima svoju vlastitu tajnu. Marija pohranjuje svoju tajnu u srcu. Razmišlja o tajni svoga Sina i meditira je u svome srcu. Isus govori o svojoj tajni i tako potiče roditelje da ga gledaju novim očima. Božić ti ne želi lažno prikazati nikakvu zdravu obitelj, nego ti obećava Svetu obitelj, obitelj koja se posvećuje jer u sebi nosi tajnu Božju i jer svatko u njoj ima svoju vlastitu tajnu.

Samo ako u srcu pokreneš svoju vlastitu tajnu i tajnu svoga bračnoga druga i svoje djece, možeš se u svojoj obitelji osjećati kod kuće, unatoč svoj otuđenosti i odmaku. Biti kod kuće moguće je jedino ondje gdje stanuje tajna.

Želim ti na Božić slutnju o tome da i u tvojoj obitelji stanuje tajna Božića.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content