IN MEMORIAM Preminuo Josip Tanko Juki, veliki slatinski sportaš

Danas (utorak) je u 78. godini preminuo Josip Tanko Juki, veliki slatinski sportaš.

Naime, Josip Tanko bio je veoma uspješan u mnogim sportovima koje je prakticirao kao mladić šezdesetih godina prošlog stoljeća. Bavio se atletikom, biciklizmom, dizanjem utega, gimnastikom. S hrvanjem se prvi put upoznao po dolasku u Pariz, gdje se učlanio u jedan klub koji se bavio dizanjem utega i hrvanjem.

Jedno vrijeme je trenirao dizanje utega i hrvanje, da bi se poslije opredijelio samo za hrvanje slobodnim stilom, koje je bilo puno razvijenije od grčko-rimskog stila.

Za vrijeme svoje aktivne karijere, kao hrvač je osvajao više od deset puta titulu prvaka Pariškog okruga, a ima osvojeno i nekoliko medalja s prvenstva Francuske u slobodnom stilu.

Nakon tri godine boravka u Parizu, Josip Tanko donosi odluku da se vrati u Podravsku Slatinu gdje otvara privatan električarski obrt 1971. godine. Po povratku u Podravsku Slatinu oko sebe okuplja grupu mladića s kojima diže utege i uči ih osnovnim hrvačkim tehnikama.

Početkom 1972. godine rađa se ideja da se otvori Teško atletski klub u Podravskoj Slatini. U jesen 1972. godine intenzivira se rad na hrvanju i okuplja se sve više simpatizera ovog drevnog olimpijskog sporta.

Bilo je dosta nerazumijevanja za novu sportsku granu u gradu. Nakon dosta peripetija, uz pomoć Saveza hrvačkih sportova Hrvatske, a posebno Josipa Marića, Marijana Malovića i Pave Kosovića, 27. studenog 1972. godine osniva se Teško atletski klub “Slatina” Podravska Slatina.

Josip Tanko bio je najistaknutiji i najbolji natjecatelj kluba, a već 1973. godine osvaja brončanu medalju na prvenstvu Hrvatske u grčko-rimskom stilu u kategoriji 68 kilograma u Zagrebu. Na prvenstvu tadašnje Jugoslavije u Zrenjaninu u jakoj konkurenciji osvaja odlično četvrto mjesto.

Nažalost, već u ljeto 1973. godine donio je odluku o povratku u Pariz. Razlog tomu bilo je osobno financijsko iscrpljivanje nastalo troškovima neophodnim za funkcioniranje kluba.

U narednim godinama Josip Tanko dolazi u Podravsku Slatinu na godišnje odmore koje je povremeno provodio nastupajući za slatinski klub. Svoju sportsku karijeru uspješno je gradio u Parizu gdje je stekao zavidan renome kao odličan sportaš, ali i čovjek. Svoj natjecateljski staž zaključio je kao 45-godišnjak, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća.

Da nije bilo Jukija, nikada u Slatini ne bi se bavili hrvanjem i njegovo ime ostaje neizbrisivo u povijesti hrvanja Slatine i Republike Hrvatske.

Sahrana ovog velikog sportaša bit će na slatinskom gradskom groblju u četvrtak 7. prosinca u 14 sati.

(www.icv.hr, adf, HK Slatina)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content