U Starom Gracu započeo mirni prosvjed poljoprivrednih proizvođača nezadovoljnih stanjem u poljoprivredi

U Starom Gracu u općini Pitomača, danas (ponedjeljak) dopodne započeo je mirni prosvjed poljoprivrednika nezadovoljnih općenitim stanjem u poljoprivredi u RH.

Tim povodom okupilo se dvadesetak seljaka s traktorima, a prema riječima jednog od inicijatora prosvjeda, poljoprivrednog proizvođača iz Starog Gradca Saše Severa, očekuje se još poljoprivrednika iz Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Vjerujem da će se okupiti velik broj seljaka, a ovom prigodom apeliram i na druge nezadovoljne poljoprivredne proizvođače da se okupe na mirne prosvjede, ne bi li tako skrenuli pozornost onima koji nam mogu pomoći u rješavanju nagomilanih problema za koje nismo krivi mi poljoprivrednici. Prvenstveno se to odnosi na pogrešnu politiku raspodjele poljoprivrednog zemljišta, niske otkupne cijene, previsok input, nekontrolirani uvoz proizvoda iz drugih zemalja i drugi dobro znani problemi koji već duže vrijeme muče hrvatskog seljaka. Sve to rezultiralo je i padom broja poljoprivrednika, posebice onih mladih kojih u našim selima skoro da i nema. Osim toga, ovim prosvjedom dajemo podršku i našim kolegama poljoprivrednicima iz onih slavonskih županija koje imaju problem s Afričkom svinjskom kugom, a vezanima za njihove zahtjeve. U našoj županiji na sreću s time nemamo problema, ali i do nas to može doći, pa tim više treba što češće i odlučnije skretati pozornost nadležnim institucijama na taj, ali i ostale probleme koji uskoro mogu prouzrokovati umiranje sela i poljoprivrede- upozorio je Saša Sever napominjući da će traktori i dalje biti parkirani uz magistralu, odnosno na prostoru ispred Mjesnog doma u Starom Gradcu i da će prosvjedi trajati do daljnjega. 

20231205 113852 1067x800 Custom

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content