DUHOVNI SMISAO: Prijateljstvo

Tko su pravi prijatelji, dobri prijatelji?  Za prijatelje dobre, vjerne, iskrene možemo reći da su jedno srce, jedna duša. Oni imaju jednu dušu u dva tijela. Oni žele istu stvar i odbijaju istu stvar. Prijatelji su spremni žrtvovati sve jedan za drugoga, pa i sami život.

“Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje“ (Iv 15,13). Vrhunac ljubavi stoji u stavljanju vlastitoga života u korist ljubljenoga. Prijateljstvo ima i sveopću dimenziju. Svaki čovjek, pa i stranac i neprijatelj, mogući je prijatelj.

Prijateljstvo može postati i politička krepost. Prijateljstvo je moguće samo među osobama koje prakticiraju neku krepost. Samo među kreposnima kraljuje prijateljstvo. Istinsko prijateljstvo je duboko zajedništvo. Svatko od drugoga zahtijeva najviše ljepote, dobrote, plemenitosti, velikodušnosti… U prijateljstvu kraljuje velika sloboda. U prijateljstvu otkrivamo jednostavnost i veliku slobodu. Prijateljstvu ne pripada nikakvo prisilno ponašanje, nikakva uvjetovanost. U prijateljstvo se može podnijeti i vremeniti i prostorni razmak.

U području prijateljstva dvije su datosti od velikog značenja: dopisivanje i ugodni razgovori. Nenadmašni učitelj prijateljstva je sveti Augustin. On vidi rast prijateljstva kao neprestano traženje Lijepoga. Lijep, u njegovom kršćanskom pogledu je sama Mudrost koja je Isus Krist. Istinsko prijateljstvo nastavlja trajati ako mu je Bog svrha i sredstvo.

Pokušajmo ponovno tražiti, usprkos nesklonosti kulture koja nas okružuje, prijateljstvo kao uzajamnu ljubav za ljepotu, sve dok ne budemo blagoslovljeni, jer ljubimo onako kako smo ljubljeni.

(www.icv.hr, pripremio: fra Ivica Jagodić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content