Obnovljena povijesna kurija u Trnavi, s novim izgledom i namjenom, u petak je službeno otvorena kao Školski enogastronomski i agroturistički praktikum Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, koji djeluje u okviru Regionalnog centra kompetentnosti VirtuOS.
Naime, đakovačka škola je 2019. godine kupila 100 godina staru povijesnu kuću (slavonsku kuriju) s podrumom i pripadajućim imanjem u Trnavi, te je, uz podizanje vinograda s više od 1.700 trsova, započela prenamjenu kuće i imanja za potrebe izvođenja nastave. Obavljen je niz građevinskih i obrtničkih zahvata, potom i opremanje, kako bi objekt bio priveden školskoj namjeni.
Radovi su izvedeni sredstvima Osječko-baranjske županije i vlastitim sredstvima Škole, s tim da su veliki dio radova obavili učenici i nastavnici ove škole.
– Uspjeli smo zahvaljujući pomoći Osječko-baranjske županije, našim učenicima i nastavnicima koji su se ovdje aktivirali, te RCK VirtuOS preko kojeg smo nabavili opremu te smo danas gotovo kompletirali ovaj objekt koji je namijenjen za edukaciju, i to ne samo učenika naše škole nego je zamišljen kao dio RCK te će poslužiti za dodatnu edukaciju i nove projekte svima koji se bave ovim djelatnostima. Ovo je objekt kojim se možemo ponositi svi, naša Škola, Općina Trnava, Osječko-baranjska županija, pa i cijela regija, a otvoreni smo svima za suradnju- rekao je ravnatelj SSŠ Antuna Horvata Đakovo Mirko Ćurić prilikom svečanog otvorenja.
Osječko-baranjska županija financirala je radove na uređenju dvorišta i vanjskih površina Praktikuma Trnava u ukupnom iznosu od 48.962,74 eura. U sklopu prenamjene prostora za terensku nastavu izgrađene su i uređene nove kolne i pješačke površine, kao i 10 parkirnih mjesta. Radovi su započeli 9. kolovoza, a završili su 6. listopada ove godine.
– Praktikum je izuzetno dobro napravljen i uvjeren sam da će dobro služiti učenicima, njihovim profesorima i drugim korisnicima. Škola ima i 44 hektara zemlje i sigurno će se svime dobro gospodariti- naglasio je zamjenik župana Josip Miletić te dodao da se ovo jedno od brojnih ulaganja na području Općine Trnava.
Općina Trnava je poznata po svojim vinogradima, vinima i vinarima, pa općinska načelnica Irena Mikić Brezina ističe kako će realizacija ovog projekta doprinijeti boljoj i većoj povezanosti vinara i Srednje strukovne škole.
– I do sada smo surađivali na određenim projektima i manifestacijama, a uvijek ima prostora za daljnju suradnju, za što je Općina otvorena- kazala je načelnica.
Gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta u Trnavi. Naglasio je da kako SSŠ Antuna Horvata Đakovo koristi više lokacija za potrebe teorijske i praktične nastave, a u tomu posebno mjesto imaju lokacije poput Trnave gdje učenici na terenu mogu konkretno raditi i tako poboljšati svoje obrazovanje.
– Strukovno obrazovanje je u fokusu i trebamo ga razvijati, modernizirati i unaprijediti. SSŠ Antuna Horvata je najstarija srednjoškolska ustanova u gradu Đakovu, datira iz 1887. godine, danas je pohađa gotovo 600 učenika u 33 razredna odjela, a učenici se obrazuju za 21 različito zanimanje u trogodišnjem i četverogodišnjem trajanju. To je velika škola s puno učenika koji su nakon školovanja spremni za tržište rada. U sektoru poljoprivrede obrađuju čak 44 hektara zemlje, što pokazuje ozbiljnost škole i svega što učenici tu nauče. Ovaj prostor daje dodanu vrijednost Školi i njihovom obrazovanju jer će učenici moći razvijati svoje kompetencije u različitim područjima, od turizma, enologije, poljoprivrede, vinogradarstva i ostalih djelatnosti- kazala je Miranda Glavaš-Kul, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade OBŽ.
Ravnatelj Ugostiteljsko-turističke škole Osijek Andrej Kristek dodao je da RCK VirtuOS obuhvaća Osječko-baranjsku i Vukovarsku županiju, ali i šire područje.
– Uspostavili smo naše poligone za provođenje praktične nastave i vježbi za učenike, nastavnike i odrasle polaznike, kao i sve koji su željni znanja iz područja turizma i ugostiteljstva i ostalog čime se bavimo. Ovo je poseban poligon gdje će učenici moći saznati nešto više o vinu, pa tako i sommelijerstvu, istraživanju vina, sljubljivanju hrane i vina. Učenici će napokon izaći iz okvira učionica te kroz praktičnu nastavu i vježbe u ovako predivnom okruženju stjecati znanja, vještine i sve što im je potrebno da sutra izađu na tržište rada, prilagođeni svemu što tržište od njih očekuje- poručio je Kristek.
(www.icv.hr, tj, foto: OBŽ)