Ako postoji jedna slastica kojoj je mnogima nemoguće odoljeti, osobito ljeti, to je sladoled. Danas ima puno vrsta, oblika i okusa sladoleda, posvuda su nadohvat ruke, no kao i druga jela – ona domaća su ponekad najbolja. Stoga vam donosimo pet jednostavnih recepata da ovu omiljenu ljetnu slasticu napravite kod kuće.
Sastojci:
- 2,5 dl mlijeka
- 2,5 dl slatkog vrhnja
- 6 žumanjka
- 125 g šećera
- štapić vanilije
- 100 g čokolade
Priprema: Staviti u posudu mlijeko, slatko vrhnje i dodati štapić vanilije. Zagrijati da zakuha, pa skloniti s vatre i ostaviti 10-tak minuta. Zatim umutite pjenasto žumanjke i šećer, pa polako i pažljivo ulite u vruće mlijeko. Pomiješanu smjesu vratite na vatru i zagrijajte na laganoj vatri do vrenja. Dodajte čokoladu izlomljenu na kockice i miješajte dok se čokolada ne rastopi. Smjesu zatim izlijte u kalup i ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi, zatim staviti u zamrzivač. Sladoled možete pokriti folijom ili masnim papirom kako se ne bi stvorili kristalići leda. Sladoled izvaditi nakon 2 sata i pomiješati ga te ga ponovo vratiti na hlađenje. Prije posluživanja sladoled stavite neko vrijeme u hladnjak kako bi malo opustio.
Sastojci:
- 150 ml kokosovog mlijeka
- 150 g punomasnog kiselog vrhnja
- 150 ml slatkog vrhnja
- 75 g šećera
- 75 g bijele čokolade
- 4 žlice kokosovog brašna
- 1/2 žličice arome vanilije
Priprema: Slatko vrhnje istucite u čvrst šlag, a bijelu čokoladu otopite i ostavite da se malo ohladi. U posebnoj posudi mikserom istucite kokosovo mlijeko, kiselo vrhnje, šećer i aromu vanilije. Tucite dok se šećer ne otopi i dok se na površini ne pojave mjehurići. Zatim tu smjesu malo po malo dodajte šlagu uz stalno miješanje pjenjačom. Na kraju dodajte otopljenu čokoladu i kokosovo brašno pa sve zajedno još kratko istucite mikserom. Dobivenu smjesu izlijte u plastičnu posudu s poklopcem pogodnu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata.
Sastojci:
- 6 velikih zrelih breskvi
- 8 dag šećera
- 2 dl slatkog vrhnja
- 1 jušna žlica soka od limuna
- prstohvat soli
Priprema: Ogulite i narežite breskve, a zatim ih stavite u zamrzivač na sat vremena. Nakon toga ubacite ih blender s ostalim sastojcima i dobro izmiješajte. Ako nemate blender poslužite se štapnim mikserom. Sladoled možete poslužiti odmah, a u zamrzivaču može stajati tri dana.
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 3 žlice nasjeckanih badema, lješnjaka ili po želji što vam najbolje odgovara
- 2 dl slatkog vrhnja ili jogurta
Priprema: Banane ogulite, narežite i zamrznite. Izvadite iz zamrzivača nakon sat vremena (ili više, prstima provjerite jesu li se smrznule) te ubacite u blender zajedno s vrhnjem ili jogurtom. Nakon toga dodajte bademe ili lješnjake i žlicom ih lagano umiješajte u smjesu.
Sastojci:
- 250 g malina ili bilo kojeg drugog voća (borovnice, jagode, šumsko voće…)
- 250 g Šećera
- 1 kiselo vrhnje
- 125 ml vrhnja za šlag
Priprema: Odmrznuto voće i šećer izmiksajte. (toliko da se šećer koliko toliko otopi i sve bude baš tekuće). U to dodajte kiselo vrhnje i još malo izmiksajte (da ne bude grudica od vrhnja). Posebno napravite šlag. I onda njega stavite u smjesu sa voćem, šećerom i vrhnjem te ga lagano izmiješati. Zatim ga staviti u zamrzivač minimalno na dva, tri sata kako bi se stisnuo.
(www.icv.hr, ib, coolinarika.com)