Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a uz to ju je lako i uzgojiti. Svaki vrt u koji se zasadi obogaćuje širokom paletom sorti i boja koje variraju od zelene, žute, narančaste, crvene, ljubičaste ili smeđe. Jedan od razloga njene omiljenosti je i njen okus, zbog kojeg je dio mnogih sirovih i kuhanih jela te predstavlja nezamjenjiv začin.

Paprika je izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Dobar je izvor dijetalnih vlakana, vitamina B2 (riboflavin), B3 (nijacin), B5 (pantoten), B9 (folacin) te vitamina K, mangana i magnezija. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od naranče i preko 30 nutrijenata iz skupine karotenoida.

Sastojci:

  • 10 svježih paprika slične veličine
  • 500 g sitnog zrnatog sira
  • 2 jaja
  • 100 g sira gaude
  • 5 žlica griza
  • 2 žlice maslinovog ulja

1. Paprike očistite tako da ih možete puniti. Nadjev radite tako što u sir dodate jaja, izribanu gaudu, griz i maslinovo ulje. Sve dobro sjedinite i punite paprike

2. Paprike slažite jednu do druge u uljem podmazani pleh (po želji paprike možete tada premazati s još malo ulja i posoliti)

3. Pecite u zagrijanoj pećnici tridesetak minuta na 200 stupnjeva.

Ove paprike su preukusne kada su tople, ali i kada su hladne, kada ih izvadite iz hladnjaka dan kasnije…

Recept preporučuje OPG Ivan Rajković iz Gradine, koji svoje proizvode prodaje na Gradskoj tržnici Virovitica na klupama broj 138, 139 i 140.

Po papriku i sve druge namirnice lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16, a subotom od 6 do 15 sati.

(www.icv.hr)