U malinama najviše uživamo zbog jedinstvenog okusa, no to je tek djelić onoga što dobivamo u ovom ljekovitom voću. List maline u narodnoj medicini se koristi za ispiranje usne šupljine. Sadrži tanin, flavonoid i organske kiseline. Često se koristi za liječenje bolesti kardiovaskularnog i probavnog sustava.

Recept za kolač od malina koji se doslovno topi u ustima:

Podloga:

  • 210 gr piškota
  • 200 ml mlijeka

Nadjev s malinama:

  • 300 gr malina
  • 1 puding od vanilije
  • 300 ml vode
  • 130 gr šećera

Nadjev od slatkog vrhnja:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 300 gr milerama
  • 100 gr šećera u prahu

Čokoladni preljev:

  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 100 gr mliječne čokolade

Postupak:

  1. U posudu odliti pola vode od ukupnih 300 ml te dodati maline i šećer te prokuhati

2. U drugi ostatak vode dodati puding te ga razmuti da nema grudica

3. Nakon što su maline i šećer prokuhale tada umutite puding i ostavite da se ohladi 20-tak minuta

4. U kalup poslagati piškote koje ste provukli kroz toplo mlijeko. Piškote poslagati jednu do druge na dno kalupa te ih preliti nadjevom od malina koje ste prethodno napravili. Staviti sa strane da se sve do kraja ohladi

5. Za nadjev od slatkog vrhnja potrebno je umutiti slatko vrhnje te dodati mileram, šećer u prahu i vrećicu vanilin šećera

6. Potom dobiveni nadjev namazati preko nadjeva od malina koji se je potpuno ohladio. Namazati ravnomjerno bez rupice u nadjevu

7. Zatim pripremimo čokoladni preljev tako da slatko vrhnje ugrijemo skoro do vrenja te ga prelijemo preko čokolade koju smo istrgali u manje komadiće

8. Nakon 3-4 minute kada se čokolada otopi, dobro umutite vrhnje i čokoladu da nema grudica. Zatim sve prelijete preko kolača te stavite u hladnjak da se potpuno ohladi najbolje preko noći

Recept preporučuje OPG Ivan Liščak iz Virovitice, koji svoje proizvode prodaje na gradskoj tržnici Virovitica na klupi broj 47.

Po maline i sve druge namirnice naših lokalnih OPG-ova dođite na gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16 sati, a subotom od 6 do 15 sati.

(www.icv.hr)