RADNO LJETO ZA VIROVITIČKI COOR Ispratili u život srednjoškolce, za vrtićarce i odrasle program do jeseni

Jedina odgojno-obrazovna ustanova na području naše županije koja pod svojim krovom okuplja i brine za predškolarce, školarce i odrasle je virovitički COOR – Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Virovitica. Nakon još jedne pedagoške i nastavne godine o radnom ljetu koje se nastavlja i tijekom ljetnih praznika, kao i planovima za jesen razgovarali smo s ravnateljicom Stanislavom Đurčević.

Ističe kako je predškolu ove godine pohađalo 13 djece, koja su bila podijeljena u tri odgojno-obrazovne skupine te da će od jeseni njih četvero krenuti u osnovnu školu.
– Završili smo s upisima za vrtić. U novu pedagošku godinu upisat ćemo šestero djece i time su naši kapaciteti popunjeni. Iako vrtić pohađaju djeca s područja cijele županije, najviše ih ima s područja grada Virovitice i općina Suhopolje i Pitomača. Vjerujemo kako će nam i iduća pedagoška godina biti jednako uspješna kao i ova – kaže ravnateljica.

Podsjećamo, COOR se nalazi u prekrasnoj novoj zgradi koja je u potpunosti opremljena za odgojno-obrazovni, ali i rehabilitacijski rad s djecom, mladima i odraslima.
Osnovnu školu pohađala su ove školske godine 64 učenika. Četiri osmaša na jesen će postati srednjoškolci, u okviru pomoćnih zanimanja krojač/ica i pomoćni kartonažer.

 

nedjeljom aktualno COOR

MATURANTI TRAŽE PRVO RADNO MJESTO
Srednja škola ispratila je ove godine pet maturanata, tri krojača i dvoje za pomoćne kartonažere, koji su uspješno položili završni rad i koji su nakon pozdrava s Centrom spremni za tržište rada. Ravnateljica Đurčević kaže kako je i za njih, ali i roditelje te poslodavce prvo radno mjesto pravi izazov. Iako se ne zaposle svi u struci, želja Centra je da stečeno znanje i vještine iz srednje škole usavršuju na radnom mjestu za koje su se i školovali, kaže.

Naime, Centar uspješno surađuje s tvrtkama Grafiti Becker i Grafoprojekt, u kojima učenici za smjer pomoćni kartonažer odrađuju vanjsku praksu.
– Prema informacijama i dosadašnjem iskustvu te su tvrtke zadovoljne našim učenicima, a i oni suradnjom kroz koju su odradili praksu i upoznali se s realnim sektorom i njegovim očekivanjima. Vjerujem da će se u narednom razdoblju poslodavci više otvoriti za zaposlenje naših učenika i tako im dati priliku da pokažu što znaju, ali i potaknuti svojim primjerom druge na zaposlenje naših pomoćnih zanimanja – nada se S. Đurčević.

1
Foto: COOR Virovitica

Uz vrtić, ljeto je radno i za još jednu skupinu, a to su odrasli s teškoćama u razvoju. Njima COOR vrata otvara putem Poludnevnog boravka koji pohađa 18 korisnika. Kako objašnjava ravnateljica, ta se usluga odnosi na osobe starije od 21 godine koje dolaze s područja cijele županije i za koje je tijekom cijele godine organiziran prijevoz.

 

POMOĆ U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU
Ova korisna usluga pomoć je prije svega njima, ali i sve starijim roditeljima koji se za njih brinu.
– Kod nas provode vrijeme u raznim aktivnostima, od kojih su neke briga o sebi, ali i druženje. Problem je što su njihovi roditelji sve stariji i onog trena kada se više ne budu mogli brinuti za njih, nažalost po sadašnjim zakonima naši korisnici više neće imati pravo na tu uslugu, a jako im je važna i potrebna.

Zato nastojimo pokrenuti organizacijsku jedinicu stanovanja uz podršku, u Ulici Stanka Vraza, u kući koju smo naslijedili od pokojne dr. Terezije Salaj Rakić. U njoj vidimo nadu i spas za osobe koje će nakon bolesti ili smrti roditelja i skrbnika moći imati dostojanstven život, uz maksimalnu podršku struke – ističe S. Đurčević.

349179879 789125583000570 882619161023576523 n
Foto: COOR Virovitica

Prošle godine u takvim su jedinicama u Pakracu smještena dva korisnika s našeg područja koji su ostali bez roditeljske skrbi i više nisu mogli biti ni u udomiteljstvu i koji su se, objašnjava ravnateljica, unatoč velikim promjenama u životu ondje dobro snašli.
COOR je inače aktivna zajednica – sudjeluju u projektima, promoviraju ekološke vrijednosti, volontiranje, surađuju s drugim školama i ustanovama, a poseban naglasak stavljaju na suradnju s roditeljima.

Djece je svake godine sve više, kažu u ovoj ustanovi, pa im, kao i drugima, nedostaje stručnog kadra, ponajviše rehabilitatora, logopeda i drugih. Kroz socijalne usluge koje uspješno provode žele djeci osigurati intenzivan rad više puta tjedno, a zbog manjka kadra to nekad nije moguće.
-Trudimo se omogućiti svima potrebnu uslugu te cijele obitelji maksimalno uključiti u podršku. Pitanje kadra vjerujem da će se riješiti tijekom narednih nekoliko godina, osobito zbog novog smjera rehabilitatora koji se otvorio u Osijeku. Mlade kolege rado očekujemo – zaključuje M. Đurčević.

(www.icv.hr, mlo, foto: COOR Virovitica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content