U Centru za nestalu i zlostavljanu djecu organizirana konferencija o udomiteljstvu “Mogućnost za bolju budućnost”

Danas (četvrtak) je u Centru za nestalu i zlostavljanu djecu organizirana je konferencija o udomiteljstvu s nazivom “Mogućnost za bolju budućnost”. Konferencija je bila namijenjena stručnjacima koji rade na području Osječko-baranjske županije, a u svom radu susreću se s udomiteljskim obiteljima. Na događaj je pozvana i šira javnost s ciljem promocije udomiteljstva te povećanja broja potencijalnih udomitelja.

Predstavljene su prednosti razvoja udomiteljstva, stanje razvoja udomiteljstva u Osječko-baranjskoj županiji s naglaskom na mogućnosti unaprjeđenja, na koji način se postaje udomiteljem i koji su sve uvjeti potrebni za isto te predstaviti pozitivne primjere iz prakse. Konferencija je održana u sklopu projekta “Udomiteljstvo na dlanu – podrška udomiteljskim obiteljima!” financiranog od strane Osječko-baranjske županije i to u vrijednosti od oko 80.000,00 eura.

Voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Tomislav Ramljak se također obratio sudionicima konferencije.

– Udomiteljstvo je zaista jedan od velikih i bitnih ciljeva rada našeg Centra. Kroz ovo dugogodišnje iskustvo vidimo da je postao jedan prostor između djece koja su u institucijama i koja trebaju biti negdje smještena te kako je došlo do institucijalnizacije mislimo da treba više razvijati udomiteljstvo. Mi zaista radimo i na tome i zaista sam zahvalan što je Osječko-baranjska županija prepoznala to i omogućila kroz ovaj projekt i ovu aktivnost da radimo aktivno- rekao je.

Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo povodom otvorenja konferencije navodi slijedeće.

– Apsolutna podrška. Smjer razvoja socijalne skrbi u Republici Hrvatskoj je deinstitucionalizacija. Udomiteljstvo je jedan oblik, i to odličan oblik skrbi kako o djeci tako i u svim dobnim skupinama. Odrastanje u obiteljskom okruženju je sigurno bolje nego u bilo kojoj najbolje uređenoj ustanovi ali udomiteljstvo otvara velik broj pitanja, izazova pred sve nas – posebno udomitelje, djecu, korisnike takvih usluga stoga sustav mora odgovoriti multidisciplinarno, multisektorski kroz niz aktivnosti prvenstveno podrškom kako tehničkom, tako savjetodavnom, psihosocijalnom, financijskom i na svaki drugi mogući način- rekao je Kristić.

Mato Lukić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije se prilikom otvorenja konferencije obratio sudionicima.

– Odlučili smo se dati podršku iz više razloga. Prvi je taj što je u nacionalnom programu razvoja socijalnih usluga za razdoblje od 2021. do 2027. godine stoji jasno da je jedan od prioriteta proces deinstitucionalizacije, odnosno pružanje podrške kroz izvaninstitucijske oblike skrbi. Mi smo u naš plan razvoja Osječko-baranjske županije isto tako naznačili da je jedan od prioriteta podrška udomiteljskim obiteljima kojih fali u području Osječko-baranjske županije. U ovom trenutku je u udomiteljskim obiteljima na području županije imamo smješteno 200 djece- rekao je Lukić.

Tijekom konferencije su održana slijedeća predavanja na temu “Štiti li sustav dovoljno djecu koja ne mogu živjeti u vlastitim obiteljima” koje je održala Lidija Petrović, zatim predavanje Maje Lakija “Važnost i izazovi suradnje udomitelja i roditelja udomljenog djeteta”, predavanje pod nazivom “Izvori stresa udomitelja djece” kojeg je održala Anita Barišić, te predavanje Sanje Crnjak “Program pozitivnog roditeljstva”.

Tijekom konferencije socijalni radnik Centra, Ivan Ćaleta, predstavio je i Institut ProgresOs.
Osnivanje Instituta ProgresOs za cilj ima pružiti usluge educiranja na području Osječko-baranjske županije. U radu Instituta sudjelovat će stručnjaci educirani na području roditeljskih vještina, savjetodavnog rada te terapijskih tehnika. Cilj osnivanja Instituta jest da stručnjaci koji su prošli gore navedene edukacije i koji su obučeni za specifičan način pružanja usluga te imaju specifična znanja, ista pružaju i prenose drugim stručnjacima na području Osječko-baranjske županije te na taj način šire primjere dobre prakse na sve stručnjake koji se u svojem radu susreću s udomiteljskim obiteljima ili potencijalnim udomiteljima, ali i s djecom bez odgovarajuće roditeljske skrbi, a koja su u potrebi za smještajem u udomiteljsku obitelj.

Također, stručnjaci Instituta, u dogovoru s područnim uredima HKSR mogu održati edukacije osobama koje žele postati udomitelji kako bi ih se na adekvatan način pripremilo za ovu odgovornu i plemenitu ulogu. Drugim riječima, Institut pruža usluge educiranja ne samo stručnjacima, već i potencijalnim udomiteljima te bi na taj način sveobuhvatno utjecala na promociju udomiteljstva.

– Na konferenciji smo imali priliku čuti mišljenja i iskustva mnogih stručnjaka koji se u svom radu susreću s djecom i udomiteljima. Svi sudionici skupa ulažu kontinuirane napore u podizanju kvalitete izvaninstitucionalnih usluga i usluga smještaja za djecu i mlade na području Osječko- baranjske županije. Naglašeni su neki od zanimljivih nazala istraživanja ali i iskustava iz prakse. Prema iznesenim podacima, trenutno je svega 7 specijaliziranih udomitelja za djecu u Hrvatskoj. Nedostaje istraživanja teme udomiteljstva u Hrvatskoj i ukazano je na potrebu dodatne edukacije, tj. osposobljavanja udomitelja. Kao dopune osposobljavanju predložene su teme koje se tiču seksualnog zlostavljanja, gubitaka i slično- rekli su organizatori.

Sudionici se nadaju najavljenim izmjenama Obiteljskog zakona i Zakona o udomiteljstvu koji bi mogli donijeti veća prava udomiteljima i tako riješiti izazove s kojima se ponekad susreću u hitnim situacijama koje se odnose na dijete. Stručnjaci iz područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad su napomenuli kako Centar smatraju jednim od pokretača promjena u ovom području jer i njima pružamo podršku kroz rad na ovoj tematici. Spomenuti su izazovi upisivanja udomiteljske djece u vrtić kao i prava na osobnu invalidninu koja se gubi smještajem u udomiteljsku obitelj.

Ipak, unatoč raznim izazovima, naglašeno je i kako je kroz godine ostvaren značajan pomak na području udomiteljstva te da je primjer rada u Osječko-baranjskoj županiji primjer dobre prakse koji bi se trebao širiti na cijelo područje Hrvatske. Okupljanja poput ovog su jedan od najboljih načina za podizanje svijesti o važnosti udomiteljstva i svega što stručnjaci čine kako bi djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi omogućili dostojanstven i bezbrižan život koliko god je to moguće.

(www.icv.hr, CNZD)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content