Blitva osigurava nutrijente koji mogu povoljno regulirati visoki krvni tlak i povoljno utječu na kardiovaskularno zdravlje, reduciraju štetno djelovanje slobodnih radikala na mnoge organe u organizmu te imaju protuupalno djelovanje, ublažavaju grčeve u mišićima i migrene. Jedemo ju na razne načine, no jeste li kada probali napraviti palačinke? Donosimo recept:
Sastojci
- 1 vezica blitve
- 150 g pšenično bijelo brašno
- 2 domaća kokošja jaja
- 2,5 dl punomasnog mlijeka
- 1 mala žlica praška za pecivo
- 1 prstohvat soli
Sastojci za nadjev
- 250 g svježeg kravljeg sira
- 100 g kiselog vrhnja(20% masti)
- 1 kom slatka paprika
- 8 kom cherry rajčice
- Listovi vlasca
- sol
- svježe mljeveni papar
- čili u prahu
- 100 g pureće šunke tanko narezane, narezak
Priprema
- Blitvu očistiti, oprati i kratko blanširati. Ohladiti pod mlazom hladne vode, jako sitno nasjeckati ili izmiksati u kašu.
- Izmiješati sve sastojke za palačinke pa umiješati blitvu i ostaviti u hladnjaku na pola sata.
- Za to vrijeme napraviti nadjev. Izmiješati sir i vrhnje u kremastu smjesu. Nasjeckati papriku i rajčice, dodati ih u sir i začiniti po želji pa staviti nadjev da se ohladi. Nadjev možete napraviti i ranije da se sastojci bolje prožmu.
- Ispeći palačinke i pustiti ih da se ohlade.
- Kada su se ohladile, namazati nadjev preko pola palačinke, na svaku palačinku staviti jednu šnitu pureće šunke tako da ju prerežemo na pola i stavimo vodoravno na nadjev i zarolamo.
- Kada su rolice gotove, staviti u hladnjak ili zamrzivač da se stegnu. Kada su se rolice stegnule, izrezati ih u željenje oblike i poslužiti.
Recept preporučuje OPG Ruže Knežević iz Dugog Sela Lukačkog, koja svoje proizvode prodaje na Gradskoj tržnici Virovitica na klupi broj 35.
Po blitvu i sve druge namirnice naših lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16, a subotom od 6 do 15 sati.
(www.icv.hr)