U narodnoj medicini medvjeđi luk s razlogom se naziva čistačem krvi. Uravnotežuje kolesterol i tlak, potiče rad bubrega, smiruje probavne tegobe i “rasterećuje” jetru.
Namaz od medvjeđeg luka je zdravi namaz za svaku prigodu, od jutarnjeg tosta do nedjeljnog roštilja.
SASTOJCI
- ½ kg svježeg sira
- 30 dkg vrhnja
- 4 žlice ulja, preporuka maslinovo
- 2 mlada crvena luka može kombinacija i bijeli mladi luk za intenzivniji miris
- 10 dkg medvjeđeg luka
- Sol, papar po želji
PRIPREMA
- Medvjeđi i mladi luk usitniti sa štapnim mikserom ili blenderom, ovisno o teksturi koju želite.
- U svježi sir umiješati vrhnje i začiniti po želji
- U smjesu mladog i medvjeđeg luka umiješati svježi sir koji ste prethodno začinili. U smjesu se može dodati sok od pola limuna te tako dobiti izvrstan prilog uz meso s roštilja.
- Namaz držati u hladnjaku
Recept preporučuje OPG Boda iz Lukača, koji svoje proizvode prodaje na Gradskoj tržnici Virovitica na odjelu Mliječnog otoka.
Po domaći svježi sir i vrhnje te sve druge namirnice naših lokalnih OPG-ova dođite na Gradsku tržnicu Virovitica od ponedjeljka do petka od 6 do 16 sati, a subotom od 6 do 15 sati.
(www.icv.hr)