U Gradskom muzeju Virovitica otvorena izložba najstarijeg primjera šivanog broda pronađenog na Mediteranu

Izložba Arheološkog muzeja Istre „Zambratija – prapovijesni šivani brod“ otvorena je jučer (četvrtak) u Gradskom muzeju Virovitica.

Nakon što je okupljene, među kojima je bila i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac, pozdravila ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej, kustosica arheološkog odjela Gradskog muzeja Virovitica Sanja Baškarad istaknula je kako ova međumuzejska suradnja na naš kontinentalni dio Hrvatske donosi nešto novo.

– Želimo široj društvenoj i kulturnoj javnosti prikazati drugačiji segment arheološke znanosti koji je podvodna arheologija. Dosad smo u muzeju imali izložbe manje-više vezane uz kopnenu arheologiju tako da mi je bila želja pokazati nalazišta, naročito ovako svjetski važno nalazište, u Gradskom muzeju Virovitica, kao i upoznati naše posjetitelje s podvodnom arheologijom, koja nije toliko dostupna kao kopnena. Iz podvodne arheologije „izlaze“ ovakvi nevjerojatni i iznimni nalazi koji mijenjaju jedan segment povijesti – istaknula je S. Baškarad.

Ova brodska konstrukcija otkrivena je u uvali Zambratija na sjeveru istarske obale 2008. godine i najstariji je dokaz o postojanju šivanih plovila na području Mediterana, koji datira od razdoblja ranog brončanog na prijelaz željeznog doba, otkrila je voditeljica zbirke podvodne arheologije Ida Koncani Uhač.

– Kolege i ja smo otkrili brod 2008. godine, a u potpunosti ga istražili pet godina poslije. Izložbu smo napravili 2017. godine kako bismo pokazali rezultate istraživanja, različite analize i multidisciplinaran pristup koji je proveden nad istraživanjima. U međuvremenu se razvila ideja da se taj brod izvadi. Sada se pripremamo za izvođenje tog velikog poduhvata koji će se dogoditi u ljeto ove godine, a nakon vađenja brodske konstrukcije ćemo pristupiti njegovoj laboratorijskoj obradi, konzervaciji i, konačno, muzealizaciji – objasnila je te pojasnila karakteristike šivanog broda i, konkretno, ovog izloška.

– Posebnosti šivanog broda su u tome što je brodska oplata sašivena uzdužnim šivanjem, a posebnost ove brodske konstrukcije je što je on napravljen iz jedne monoksilne osnove. Ima monoksilnu centralnu os na koju su dodavane platice broda koje su kroz izbušene rupe (koje su se nalazile na bokovima platica) naknadno sašivene. Prije samog šivanja kod ovog broda su bile položene jelove letvice i sve je, nakon šivanja, dodatno zakrpljeno paklinom kako bi se postigla savršena vodonepropusnost plovila. Na sjevernom Jadranu zastupljenost ovakvih plovila je, sada već možemo reći, česta. Ovo je prototip svim rimskim šivanim brodovima dosad pronađenim na Jadranu. Pronađeni su na području uvale Zaton kod Nina i na području uvale Caska na otoku Pagu. U Puli smo 2013. godine pronašli dva šivana broda prilikom zaštitnog arheološkog istraživanja, a prije dvije godine smo pronašli još jedan rimski šivani brod iz 1. stoljeća u Poreču. Tako da sada u Istri imamo ovaj prapovijesni šivani brod te tri rimska. Možemo na neki način reći da su česta pojava što govori u prilog jakoj lokalnoj brodograditeljskoj tradiciji koja počiva na prapovijesnom vremenu i koja se nekakvim usmenim predajama brodograditelja i brodograditeljske zajednice prenosila pokoljenjima, održala se i u Rimu te isto tako u nekim područjima razdoblja Srednjeg vijeka – rekla je I. Koncani Uhač.

Ovu zanimljivu izložbu zainteresirani mogu pogledati do 11. ožujka.

(www.icv.hr, eat, foto: E. Aragović Turkalj)

no images were found

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content