Bliži nam se veljača, a osim što je mjesec ljubavi, veljača je i mjesec maskenbala. A ono najbolje što nas veže za maskenbal su svakako krafne, neizostavna i omiljena slastica mnogima. Krafne, krofne ili pokladnice – malo je onih koji ne vole ove slatke loptice od dizanog tijesta. Punjenje pekmezom ili čokoladom, prazne i pošećerene, bez šećera… Nije važno, obožavamo ih u svim varijantama.
Iako ih jedemo tijekom cijele godine, posebno su popularne u vrijeme maškara i karnevala. Pa tako svaka domaćica sasvim sigurno ima svoj ‘tajni’ recept, no mi smo onaj pravi – ‘zlata vrijedan’ potražili u kuharici svoje bake.
Sastojci:
- 4 žumanjka
- 7 dkg ulja
- 4 dkg šećera
- 1 kvasac
- 4 dcl kuhanog mlijeka
- malo ruma
- malo soli
- 67 dkg mekog brašna
- ulje za pečenje
Priprema:
- Sve sastojke osim brašna i ruma skupa pomiješati i ostaviti da odstoji 1 sat.
- Nakon što je smjesa odstajala, dodati brašno i malo ruma pa umijesiti u tijesto. Razvaljajte tijesto pobrašnjenim valjkom na debljinu od otprilike 1,5 centimetara.
- Razvaljano tijesto izrežite okruglim kalupom (promjer po želji, ovisno o tome želite li velike ili male krafne) ili čašom tankog ruba koje ste prethodno umočili u brašno pa izrezujte okrugle oblike. Ostavite ih da se dižu još 30 minuta.
- U veliku i dublju tavu ulijte litru ulja. Zagrijte ulje na visokoj temperaturi, a potom smanjite temperaturu na srednju jačinu. Pažljivo spuštajte okrugle komade tijesta na vruće ulje.
- Kada s jedne i druge strane krafne dobiju lijepu, zlatnu boju, pažljivo ih vadite iz ulja i stavljajte jednu pored druge (nikako jednu na drugu) na pladanj obložen papirnatim ubrusima koji će upiti višak masnoće.
- Kada se krafne ohlade, posipajte ih šećerom u prahu ili ih možete napuniti omiljenim punjenjem (čokolada, pekmez i sl.)
(www.icv.hr, ib)