Dvodnevna aktivnost pod nazivom “Kuharske radionice s Melkiorom Bašićem” na temu bezglutenskih jela, započela je jučer (utorak), a nastavlja se i danas (srijeda) u osječkom Regionalnom centru kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole, u okviru projekta RCK VirtuOS.

Gost predavač cijenjeni je chef Melkior Bašić koji je svoje radno iskustvo stjecao u preko 100 kuhinja u Hrvatskoj i inozemstvu te stažirao u restoranima s Michelinovim zvjezdicama.

-Prije pripreme bezglutenskih jela najbitnije je pripaziti na pakiranja na kojima je jasno istaknuta specifikacija proizvoda. Morate znati da gluten ne nestaje iskuhavanjem namirnica. Sljedeći koraci pripreme jela ovise o vašoj mašti jer osobe koje izbjegavaju gluten u pravilu mogu uživati u hrani. Ima različitih proizvoda koji ne sadrže gluten poput primjerice heljde koju smo danas koristili, nema ga u kokicama koje konzumiramo kao grickalice, nema u riži, stoga smo na današnjoj radionici pripremali rižoto od cikle sa mariniranim brancinom u agrumima s elementima naranče. Moja poruka je da treba kuhati s osjećajem, promatrajte namirnicu dok kuhate jer je bit u istraživanju – pojasnio je Bašić.

Melkior Basic

Foto: RCK Ugostiteljsko-turistička škola

Održana radionica bila je namijenjena nastavnicima i mentorima kod poslodavaca sa svrhom jačanja kompetencija u pripremi bezglutenskih jela, a prema riječima Andreja Kristeka, ravnatelja Ugostiteljsko-turističke škole tema je posebno zanimljiva jer je trenutačno u izradi programa obrazovanja odraslih, odnosno radi se o kuharu prilagođenih oblika prehrane.

Današnji nastavak radionice chefa Bašića namijenjen je učenicima koji se pripremaju za natjecanje.

-Aktivnosti promocije zanimanja, stručnog usavršavanja nastavnika i mentora kod poslodavaca te pripreme učenika za natjecanja 2023. godinu, započeli smo zanimljivo i intenzivno. S tim ciljem naš je gost chef Melkior Bašić koji je pozvan da podigne razinu naše struke i učini je zanimljivijom. Ove radionice odvijaju se u našem praktikumu kuharstva i slastičarstva koju smo opremili iz projekta Regionalnog centra kompetentnosti Virtus, dok se promocija zanimanja, jačanje kompetencija nastavnika i učenika provodi kroz projekt VirtuOS – pojasnio je ravnatelj škole.

Ravnatelj Andrej Kristek

Foto: RCK Ugostiteljsko-turistička škola

Inače, Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola Osijek, u okviru ESF projekta RCK VirtuOS kao i kampanje promocije strukovnih zanimanja #BudiVirtuOS, preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, inicijatora upisa zanimanja u sektoru turizma i ugostiteljstva, predvodnika i donositelja promjena opće percepcije u svrhu podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi s ciljem kreiranja kompetentnog kadra, spremnog za tržište rada, te rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima budućih poslodavaca.

(www.icv.hr, tj)