Počele zornice: Molitva, misa i dobra riječ za ispunjen i dobar dan

Svetom misom zornicom jutros (ponedjeljak) u 6 sati vjernici župe sv. Roka u Virovitici započeli su svoju molitvenu pripremu za blagdan Božića.

-Zornica predstavlja iščekivanje novog dana, a za nas kršćane Krist je to novo sunce s visine, Onaj koji dolazi, s kojim počinje nešto novo. Zato započeti dan zornicom znači započeti dan s Bogom, staviti svoj život u Njegove ruke i reći mu: budi sa mnom i pomozi da ovaj dan nešto dobro donese – o važnosti zornica koje će se služiti svakog dana osim nedjeljom tijekom cijelog došašća rekao je župnik fra Bernard Barbarić.

Zornice su pjevana misa i u narodu je vrlo omiljena. Kako kaže fra Bernard, iako svoj početak bilježe još u srednjem vijeku, zornice su svojevrsni specifikum upravo hrvatskog naroda.  

– Crkva predviđa bdijenje nad svojim životom i pripravak za dolazak Isusa Krista, za Njegovo rođenje u srcu svakog čovjeka, ali Hrvatska je posebna po tome što se upravo kroz zornice ta priprava posebno očituje – naglašava fra Bernard.

Uz pjesmu, svakog jutra vjernici tako imaju prilike čuti i riječ ohrabrenja kroz kratku propovijed, a zatim, potaknuti Božjom riječi, kreću u svoje redovne dnevne obaveze.

Prošle godine mise zornice u župi sv. Roka u Virovitici služene su u 6 i u 7 sati ujutro zbog pandemije i poštivanja epidemioloških mjera, no ove godine bit će služena samo ona u 6 sati ujutro, ističu virovitički franjevci. (www.icv.hr, mlo)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content