Sezona je virusa i prehlade, a jedna od najčešćih boljki je grlobolja, odnosno kašalj, koji i djecu i odrasle zna držati i po nekoliko dana.
U potrazi za ublažavanjem simptoma, naša čitateljica Mirta F. otkrila je recept za domaće bombone od đumbira i meda, koji su se, poručuje, pokazali pravim pogotkom.
Najviše ih vole djeca, iako u njima uživaju i odrasli, jer su ukusan i zdrav slatkiš koji ujedno donosi olakšanje od bolova u grlu, a pomaže i ublažiti naporan kašalj, kaže naša čitateljica.
Jednostavni su za napraviti, a mogu se čuvati u staklenci. Ona sama, kaže, nosi ih i na posao, gdje dobro dođu već na prvu pojavu „grebanja“ u grlu.
Sastojci:
1 svježi đumbir (ili 1 čajna žličica đumbira u prahu)
150 ml meda
Par kapi limunovog soka.
Priprema:
Med zagrijte u posudi. Svjež đumbir naribajte i ocijedite, a potom ocijedite i pola limuna, pa dodajte u ocijeđeni đumbir i umiješajte u vrući med.
Ako koristite đumbir u prahu, samo ga umiješajte u vrući med.
Miješajte dok med ne zavrije.
Maknite s vatre i žličicom prebacite u silikonski kalup ili na papir za pečenje.
Uz pomoć štapića, bombon možete pretvoriti u lizalicu.
Pustite da se ohlade i očvrsnu.
Čuvajte u staklenci. Po potrebi, možete ih posuti šećerom u prahu, kako se u posudi ne bi lijepili jedan za drugoga.
(www.icv.hr, foto: pinterest.com, pixabay.com)