Hladni dani, pogotovo zimski, vežu se uz miris kuhanog vina ili medenjaka, a jedan od najčešćih začina koji je izdvaja iz tog mirisnog buketa je mali aromatični  klinčić.

Klinčići su inače cvjetni pupoljci stabla karanfilovca, duljine između 12 i 16 mm i specifični su po svom mirisu i okusu. Uz kuhinju, klinčić je našao svoje mjesto u kozmetičkoj industriji i industriji parfema.

Tradicionalno je prepoznat i kao začin koji zbog svojih protuupalnih i blagih analgetskih sastojaka (eugenol) valja imati blizu u slučaju zubobolje, kao prirodno sredstvo protiv parazita u organizmu, ali i u borbi protiv bakterija i virusa.  

Poznat je i kao začin koji pomaže jačanju imuniteta (sadrži minerale kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar, mangan i selen, vitamine C, B6, E, K, folnu kiselinu, tiamin, riboflavin i niacin.)

Donosimo vam nekoliko savjeta kako ga sve možete iskoristiti.

KLINČIĆ U SAFTU I S MESOM  

Klinčić se izvrsno slaže s crvenim mesom, pa ga iskoristite uz saft, za svinjsko pečenje, uz jela od divljači, pri pripremi ukusnih gulaša, a možete ga iskoristiti i za pripremu nekih vrsta kobasica.  

Pripremate li dalmatinska jela, iskoristite ga u pašticadi.

Krenite s malim dozama pri pripremi ovih mesnih jela, budući da je riječ o vrlo aromatičnom i snažnom začinu.

Možete ga kombinirati s ružmarinom i mažuranom, s kojima se jako dobro slaže u jelima.

Dodajte ga kao začin i uz crveni i kiseli kupus ili kao dio aromatičnog rižota s mljevenim mesom.

tomatosoup g0dae00e22 1280
fotoIlustracija, pixabay.com

PAŠTICADA OD TUNE S KLINČIĆEM

Ovaj recept podijelila je s nama naša čitateljica Mirela koja kaže kako je ovakva tuna donijela posebnu novost na njihovim tanjurima te da im je nakon prve pripreme postala omiljeno jelo.

Sastojci:

500 gr tune (odrezak)

3 češnja češnjaka

200 gr rajčice, sjeckane

8 maslina, narezanih

2 manje glavice luka, sitno narezanih

100 gr mrkve, naribane

5 suhih šljiva, sitno narezanih

3 cijela klinčića

200 ml crnog vina

Maslinovo ulje, sol, papar, malo šećera

Priprema:

Tunu popržite na maslinovom ulju, dodajte malo soli i papra.

Umak (pašticadu) pripremire slijedeće:

Na ulje dodajte istisnuti ili sitno nasjeckani češnjak, sjeckanu rajčicu, masline, luk, naribanu mrkvu, šljive i klinčić. Dodajte vodu i pola vina, pirjajte oko 40 minuta, poklopljeno.

Poslužite s tjesteninom ili njokama.

“VOLI” JABUKU, NARANČU I ČOKOLADU

Klinčić možete iskoristiti u pripremi medenjaka, raznih deserata, u pripremi kuhanog vina, čajeva, kompota i voćnih likera.

Izvrsno se sljubljuje s jabukom, narančom i čokoladom, kao i cimetom, “kolegom” začinom s kojim najčešće dolazi u varijanti kolača i napitaka.

Možete ga koristiti s muškatnim oraščićem, vanilijom i citrusima u pripremi kolača i napitaka.

apples g9731731e3 1280

Kompot od jabuka koji vraća u djetinjstvo

Napravite mirisan i ukusan kompot od jabuka, baš poput onog koji nam je znala pripremiti baka. 

Sastojci:

4 jabuke
600 ml vode
3 žlice šećera (med kao zamjena)
1 limun
1 vanilin šećer
2 štapića cimeta
1 klinčić, malo mljevenog anisa

Priprema:

Jabuke ogulite, očistite od sjemenki te narežite na ploške ili kockice. U posudi ih pomiješajte sa šećerom, vanilin šećerom, cimetom, klinčićem, limunom narezanim na ploške, anisom te kuhajte 12-15 minuta (jabuke nemojte prekuhati, moraju ostati mekane).

Ako ćete koristit med umjesto šećera, dodajte ga na kraju kuhanja.  

Poslužite dok je vruće.

Ako niste ljubitelj “jušnog” kompota, kuhane jabuke i kompot izmiksajte u ukusan pire. 

anise g87de9c9ee 1280
fotoIlustracija, pixabay.com

LIJEK IZ KUHINJE: PRVA POMOĆ KOD ZUBOBOLJE

Ako već imate klinčić u kuhinji, dobro je znati i da može poslužiti kao prva pomoć kod zubobolje.

Narodna medicina preporučuje staviti cijeli klinčić na desni, u blizini bolnog zuba – ulja iz biljke brzo će pružiti olakšanje kod bolova.

Ujedno, možete ga koristiti i kao prirodno sredstvo za ugodan dah – stavite dva klinčića u usta i držite par minuta. (www.icv.hr)