Mirisi fiša i pečenih šarana na rašljama, širili su se proteklog vikenda Kopačevom, gdje su se na Ribarskim danima, unatoč kiši, okupili ljubitelji ribljih specijaliteta.

U ambijentu koji je odisao ribarskom tradicijom, posjetitelji su uz odličnu autohtonu hranu mogli uživati i u nastupu brojnih KUD-ova iz šire hrvatsko-mađarske regije, te koncertima Klape Rišpet, grupe Garden i drugih glazbenika.

-Uspjeli smo 24 godine održati ovu manifestaciju pružajući posjetiteljima jedinstven događaj, a svima koji žive od svog rada u Kopačevu i općini Bilje, a mnogo je takvih, da zarade. Od 1998. Ribarski dani su sve bolji, svi su na svoj način, sve do danas, pridonosili razvoju priredbe koja je bitna i za općinu Bilje, za županiju, ali i šire, jer mnogo ljudi dolazi ciljano iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja, tako da mi je drago što smo uspeli postići ovu novu razinu prepoznatljivosti- istaknuo je Željko Cickaj, načelnik općine Bilje, koja je uz TZ Bilje, i organizator manifestacije.

Ribarske dane, na poziv domaćina, svečano je otvorio osječko-baranjski župan Ivan Anušić.

-Tradicija koja je dugačka stoljećima, riječnih ribara, alasa kako se to kod nas kaže, vidljiva je i sačuvana danas ovdje u Kopačevu. Iako ribara više nema, ipak ima tradicije, ima znanja, još uvijek možemo pokazati koje bogatstvo Baranja i Osječko-baranjska županija imaju kroz manifestaciju kao što su Ribarski dani. To je jedna u nizu manifestacija na području županije i jedna od najprepoznatljivijih , ali i ujedno najljepših jer pokazuje ono što je nekad Baranja bila, kakva je bila, kako se ovdje živjelo, kako su ljudi dolazili i odlazili, a ostavljali i utkali svoju kulturu. A to je sve Baranja i Osječko-baranjska županija- istaknuo je Anušić prilikom otvorenja.

Prema riječima Ivane Plaščak, ravnateljice Kulturnog razvojnog centra na manifestaciji je sudjelovalo više od 80 izlagača koji su se predstavili bogatom ponudom od rukotvorina, domaćih kolača, mljevene začinske paprike, do suvenira i brojnih domaći proizvoda.

-Cilj nam je da na svim manifestacijama prikažemo stvarno autohtonu ponudu i kućnu radinost. S time se ponosimo, na našim svim manifestacijama idemo s prirodnim materijalima i proizvodima naših domaćinstava koji su bitan pokretač naše turističke ponude – kaže Plaščak.

Inače se ribarenjem u Kopačevu još u 40-im godinama prošlog stoljeća profesionalno bavilo 60 ribara, a koliko je unosan bio taj posao dokazuje i jedan crkveni zapis iz 1821., u kojem stoji da je od Božića do Uskrsa ulov ribe bio toliko bogat da je zaradu u kovanicama od Bilja do Kopačeva, vuklo čak šest volova.

Kako su se mijenjale vode Kopačkog rita tako se i promijenio i život toga mjesta, ribari su polako nestajali, a većina mještana se “bacila” na vrtlarenje, u čemu su se pokazali izuzetno vješti, a posebice u proizvodnji nadaleko poznate crvene paprike.

Ipak Kopačani ne zaboravljaju svoje ribare čiju tradiciju čuvaju upravo Ribarskim danima kada brojnim domaćim i inozemnim gostima gastronomsko- kulturnom manifestacijom pružaju doživljaj baranjske regije.

(www.icv.hr, tj; foto: OBŽ, T. Jovanović)