U nastavku degustacijskog ciklusa „Kušaj, spoznaj, oduševi se“, u subotu, drugog dana održavanja Viroexpa, posjetitelji su u sklopu degustacije “Opijeni rakijom naše županije” mogli kušati najbolje rakije različitih proizvođača s područja Virovitičko-podravske županije. 

Uz stručno vodstvo Ivane Nemet, doznali su kako rakije nastaju, ali i kako na području Virovitičko-podravske županije, „rastu“ tri najčešće voćne rakije. Ona koja nastaje od šljiva – šljivovica, potom jabukovača koja nastaje od jabuke i viljamovka kojoj je baza kruška. No tu su i rakije koje nastaju od dunje, višnje, ali i marelice.

degustacija rakija 9
fotoFoto: K. Toplak

Sudionici su degustirali pet vrsta rakija različitih proizvođača. Destilerija Harmund je predstavila svoju zamamnu šljivovicu, dok je MAMM destilerija ponudila isto takvu „vatrenu vodu“. Harmund je predstavio i svoju viljamovku, a MAMM rakiju od dunje, koja je, zajedno s njihovom šljivovicom osvojila nepca kušatelja na dalekom Japanu. Nagrađivani proizvođač rakija, sjajnih likera i voćnih vina, Krešimir Kostelac iz Destilerije Kostelac, ponudio je nešto drukčiji okus – rakiju od marelice.

Degustatori su pak, imali prigodu kako to izgleda „degustirati“, nikako „samo iskapiti“ tekućinu. Pili su male gutljaje, te potom uživali u smjenjivanju aromatskih kompleksnih okusa u kojima su se izmjenjivali i sljubljivali i harmonija i strast i toplina.

(www.icv.hr, vpz.hr, Foto: K. Toplak)

 

degustacija rakija 1
fotoFoto: K. Toplak