Povremeno volimo zaviriti u tradicionalne recepte naših baka i pripremiti nešto što nas vraća u djetinjstvo. Jedno od tih jela su i bijeli žganci.
Čuvarice kulturne baštine iz Kladara u svojoj Starinskoj bakinoj kuharici pripremile su recept za tradicionalne bijele žgance.
“Stavi se 1 litra vode i malo posoli. Kada voda zakuha, dodaje se pola kilograma miješanog brašna – dva dijela kukuruznog i tri dijela bijelog brašna. Potom treba dodati malo pire krumpira i ulja ili masti u vodu. Ostaviti 1 minutu da vrije pokriveno, a tek onda miješati dok se sve ne sjedini.”
Žgance je potrebno kuhati 10-ak minuta. Kako bi bili još ukusniji servirajte ih na način da u tavi prepržite luk na malo ulja ili masti, žgance vadite kuhačom i vilicom (kao da radite žličnjake) i stavljajte na preprženi luk, promiješajte i poslužite toplo.
(www.icv.hr)