Dok neki od nas vole ljeto i tijekom hladnijeg dijela godine jedva čekaju da se vrati, neki drugi su više zimski tipovi i odbrojavaju dane do pada temperature i snijega. No, u jednom se te dvije skupine ljudi mogu složiti – velike ljetne vrućine lakše je podnijeti kada unosimo u svoj organizam tekućinu. Iako je voda svakako najzdravija opcija što se unosa tekućine tiče, ponekada nije loše u postojeću rutinu i navike unijeti nešto što će ju malo „podići“.

Dok se mnogima konzumacija alkoholnih pića ljeti čini kao odličan izbor osvježenja, ona sa sobom i nosi potencijalni kontraefekt, dehidraciju. S time na umu, pripremili smo za vas pet bezalkoholnih ljetnih pića koja, osim što će vas osvježiti, su zabavna za pripremu i pomoći će vam u hidrataciji.

MINERALNA S KRASTAVCEM

Iako će neki ustuknuti zbog činjenice da je jedan od sastojaka ovog pića krastavac, upravo to povrće čini ovo piće idealnim za ljeto. Osim što će vas osvježiti u vrućim ljetnim danima, krastavac je bogat antioksidansima i ostalim nutrijentima te time i obogaćuju tekućinu koju unosite u sebe.

Sastojci:

  • 1,5 litre mineralne vode
  • ½ krastavca
  • 1 limun
  • listići svježe metvice

Priprema:

Narežite krastavac i limun na tanke ploške. Ulijte mineralnu vodu u vrč te ubacite ih ploške krastavca i limuna, zajedno s listićima metvice, u njega. Stavite vrč u frižider i pustite bar sat vremena da se otpuste okusi. Ovo osvježavajuće piće možete držati u frižideru nekoliko dana, no ploške krastavca zamijenite kada izgube okus, odnosno svakih 12 sati.

mineralna s krastavcem
fotoPixabay

LIMUNADA OD LUBENICE

Iako samo ime „limunada“ nalaže kako je glavni sastojak ovog omiljenog ljetnog pića limun, dodavanje drugog voća samo će još poboljšati kiselo-slatko osvježenje u čaši. U ovom slučaju taj dodatak je mnogima prva asocijacija na ljeto – lubenica.

Sastojci:

  • 5 čaša lubenice narezane na kockice
  • 2 čaše ledene vode
  • 1/3 šalice šećera
  • ½ šalice soka limuna
  • 2 žlice soka limete
  • 2 žlice meda
  • listovi svježe metvice

Priprema:

Kockice lubenice (očišćene od sjemenki), vodu i šećer ubacite u blender ili izmiksajte štapnim mikserom. Dobro izradite te procijedite u vrč. Dodajte sok limuna i limete te med. Miješajte dok se med ne otopi. Nalijte u čaše te ukrasite listićima svježe metvice.

limunada od lubenice
fotoPixabay

BEZALKOHOLNA SANGRIA

Osim okusom, bezalkoholna verzija popularnog španjolskog pića oduševit će i svojim izgledom i prezentacijom. Njega ljepota, kako okusna tako i vizualna, leži i u tome da možete upotrijebiti doslovno bilo koje voće.

Sastojci:

  • 1 limun
  • 1 limeta
  • 1 naranča
  • 1 jabuka
  • 3 čaše soka od grožđa
  • ¾ soka od jabuke
  • ¾ soka od naranče
  • 2 žličice limunovog soka
  • 3 čaše mineralne vode

Priprema:

Narežite limun, limetu, naranču i jabuku na ploške i ubacite u vrč. Dodajte sok od grožđa, jabuke i naranče te limunov sok. Ostavite u frižideru barem sat vremena. Prije posluživanja, ulijte mineralnu vodu i dobro promiješajte.

sangria
fotoPixabay

NOJITO S ANANASOM

Ne, nije tipfeler, dobro ste pročitalo. Nojito (non-alcoholic, eng.) je bezalkoholna verzija tradicionalnog i svjetski poznatog kubanskog koktela. Ukoliko niste trenutno na nekog plaži i uživate u moru, s jednim gutljajem ovog koktela ćete se osjećati kao da jeste.

Sastojci:

  • 1 šalica soka od ananasa
  • 2 limete
  • ½ šalice mineralne
  • listovi metvice
  • 2 žličice smeđeg šećera
  • led

Priprema:

Na dno čaše stavite nekoliko listova metvice i na komadiće narezanu limetu. Ukoliko nemate drobilicu za koktele, krajem drvene kuhače „zdrobite“ sastojke. Dodajte sok od ananasa, smeđi šećer, ploške limete i dobro promiješajte. Na kraju, dodajte usitnjeni led.

nojito s ananasom
fotoPixabay

ZELENI LEDENI ČAJ S MEDOM I METVICOM

Kako je topli čaj zimi idealan za „ušuškati“ se u dekicu i ugrijati se, tako je ledeni čaj odličan izbor za rashladiti se ljeti, ali i zasladiti se, moramo priznati.

Sastojci:

  • 4 čaše vode
  • 4 vrećice zelenog čaja
  • listovi svježe metvice
  • ¼ čaše meda
  • 2 čaše hladne vode
  • 1-2 čaše leda

Priprema:

Ulijte 4 čaše vode u lonac te prokuhajte na vatri. Kada maknete sa vatre, dodajte vrećice čaja i listove metvice. Pokrijte poklopcem i ostavite oko 20 minuta. Izvadite vrećice čaja i metvicu te umiješajte med. Prelijte u vrč te dodajte led i hladnu vodu. Ukrasite listovima metvice.

ledeni caj
fotoPixabay

(www.icv.hr, eat)