U mađarskom mjestu Martinci, jučer (subota) je održana gastronomsko-kulturna manifestacija “Hrvatska svinjokolja u Podravini”, na kojoj je sudjelovalo deset ekipa među kojima i dvije ekipe iz Virovitičko-podravske županije, ujedno i jedine iz Hrvatske, iz Sopja i Rušana.

Manifestacija je započela ranim jutrom određivanjem redoslijeda i pravila sudjelovanja, a nastavila se svinjokoljom, degustacijom rakije, kuhanog vina i ocjenjivanjem mesnih proizvoda (šunke, kobasice, slanine…)

Svinjokolja 2

Također, ocjenjivali su se i proizvodi proizvedeni na samoj svinjokolji, pečene kobasice, čurke i svinjokoljsko jelo frišketina-meso od svinje obrađene tog dana.

– Bilo je to lijepo druženje uz tradicionalnu svinjokolju na mađarski način, koja se gotovo i ne razlikuje od naše. Gotovo sve radimo jednako, od kobasica i čurki do čvaraka, razlika je jedino u začinima – rekao je načelnik općine Sopje Berislav Androš.

Ove je godine šesteročlani žiri odlučio da je ekipa općine Sopje, ukupno gledano, najbolje odradila svinjokolju, a ekipa Rušana je imala najbolje kuhano vino, za što su obje ekipe nagrađene peharima.

(www.icv.hr, adf, foto: Općina Sopje)