U cijelom slavonsko-baranjskom vinogradarskom području protekli vikend prošao je u obilježavanju blagdana svetog Vinka. Tako je i u feričanačkom vinogorju tradicionalnom proslavom Vincekova obilježen početak nove vinogradarske godine.

U vinogradu Božilovac u Feričancima prigodno je posvećena vinova loza okićena slavonskim delicijama, kobasicama i slaninom.

Prvu ovogodišnju rezidbu u vinogradima Feravina predvodili su Ivan Ergović, predsjednik Uprave Nexe grupe te Lucija Kužir, voditeljica vinogradarske i vinarske proizvodnje uz goste.

-Prema mjerama koje su nam dozvoljene organizirali smo ovogodišnje Vincekovo, jer znate kako se kaže, bolje da nestane selo nego običaji. Drago nam je da su naši najvjerniji gosti ipak došli, unatoč svim poteškoćama, a nadamo se da će nam danas biti veselo, kao i godinama prije. Što se tiče Nexe grupe imali smo izuzetno dobre rezultate, a potražnja za građevinskim materijalima bila je odlična. Nadamo se da će ova godina biti još uspješnija. Što se vina tiče svake smo godine sve bolji, a i svaka nam je godina sve bolja. Naši kupci i naši partneri to prepoznaju, pa smo izuzetno ponosni i zadovoljni – rekao je za medije Ivan Ergović, vlasnik Nexe grupe d.d.

fotofoto: TV Našice

Na vino i njegovu kvalitetu osvrnuo se i Ivan Maričić, direktor tvrtke Osilovac, rekavši kako je prošla godina vremenski bila dosta izazovna, pa se nadaju da će im ove “vrijeme ići na ruku”. Osvrnuo se i na novi brand Enosophia rekavši kako je u principu prirodan slijed nastavka Feravina.

-Htjeli smo nove proizvode, neka nova vina, neka nova tržišta. Još je jako puno posla pred nama, ali nadamo se da ćemo i dalje raditi vina koja će se sviđati publici, koja će nalaziti i novu publiku – dodao je Maričić.

Da je prošla godina, bila nešto zahtjevnija, posebice za feričanačko vinogorje potvrdila je i Lucija Kužir, voditeljica vinogradarske i vinarske proizvodnje.

-Vegetacija je u prosjeku kasnila mjesec dana, zatim je nastupila velika suša u lipnju, pa nas je pogodila i tuča. Imali smo više poteškoća nego obično, ali nas je na kraju, u berbi vrijeme pomazilo. Prinosi jesu bili manji, ali je kvaliteta vrhunska. Iz berbe 2021. godine mi smo, malo prije Božića, napunili graševinu DIKU, to je za sad prvo novo vino na tržištu – rekla je Kužir.

fotofoto: TV Našice

Veselje je upotpunjeno ukusnom hranom, raznim specijalitetima feričanačkog kraja te mladom Graševinom Dika 2021. godine, Frankovkom Dika 2018. i kuhanim vinom, a goste su zabavljali grupa Twist Off i Tamburaški sastav Kas iz Osijeka.

(www.icv.hr, tj)