Hladetina je tradicionalni sastavni dio mnogih obiteljskih podruma, hladnjaka ili balkona tijekom zimskih mjeseci. Nju jednostavno ili volite ili ne. Ako spadate u prvu skupinu i nemate bakin recept, donosimo vam jedan s Coolinarike.
Sastojci za 8 osoba
5 komada svinjskih nožica
750 g svinjske glave i kožica
80 g mrkve
40 g peršinova korijena
50 g luka
10 zrna Vegeta Maestro crnog papra u zrnu
3 lista Vegeta Maestro lovora
3 l vode
50 ml octa
1 žlica Vegete
Priprema
1. Nogice, svinjsku glavu i kožice dobro ostružite i operite (nogice prethodno zasijecite). Mrkvu, peršin i luk očistite, operite i narežite na kolutiće.
2. U veću posudu nalijte hladnu vodu i stavite odmah meso, sol, papar u zrnu, lovor, Vegetu i ocat te kuhajte oko 3 sata na umjerenoj vatri. Povrće dodajte kad je meso napola mekano.
3. Kad je meso kuhano, izvadite ga iz vode, odvojite od kosti pa izrežite na manje komade. Vodu zatim procijedite, ostavite da se malo ohladi pa oberite masnoću s površine.
4. Narezano meso složite u plitku posudu, povrće rasporedite između i zalijte mlakom juhom u kojoj se kuhalo meso. Sve ostavite na hladnom mjestu dok se tekućina ne stisne.
(icv.hr, coolinarika.com)