Pčelari već gotovo 10-ak godina muku muče s vremenskim prilika i neprilikama, ali uvijek nekako isplivaju i uspiju stvoriti barem nešto, pa koliko i bude, barem kvaliteta nikada ne izostane. Takva je priča i s uspješnim pčelarom Duškom Grdićem iz Čačinaca koji je ove godine osvojio svoju drugu Zlatnu žlicu, nagradu za najbolji med na ovogodišnjem sajmu Agroexpo. Grdić danas pčelari sa 150 proizvodnih zajednica i svake godine napravi još 50-ak pomoćnih te tvrdi kako niti ova godina, kao i niz dosadašnjih, nije bila dobra za pčelare.
– Gledajući ovu pčelarsku godinu ponovno mogu reći da nije bila na nekom nivou, ali na ovom području gdje ja pčelarim bilo je onih pčelara koji su još gore prošli nego ja. Tako da sam ja ipak nešto uspio. Usporedbe radi, ove godine sam medio negdje trećinu od jedne normalne godine. Kada je normalna godina imamo oko 80 kilograma meda, a ove godine je debelo ispod tog prosjeka, dakle ispod 30 kilograma. Čim nema puno nektara, čim ne vrcamo dovoljno meda, na drugoj strani mi se troškovi povećavaju, moram kupovati šećer, pomagati pčelama kako bi one uopće preživjele za iduću godinu – priča Grdić koji se pčelarstvom bavi preko 30 godina i treća je generacija u obitelji pčelara.
Počeo je njegov djed pa otac, i kako kaže, živio je s pčelama. Pčelarstvom se bavio i otac njegove supruge Jasne pa je uz njega nastavio i došao do svog pčelinjeg ”carstva”. Kroz duge godine iskustva, Grdić je prošao razne pčelarske godine, vodio je bitku s vremenskim neprilikama i kaže kako se to posebno osjeti u posljednjih pet godina.
– Puno vremena provodim u prirodi i osjetim kako se događaju značajne klimatske promjene što se vidi i na biljkama koje posjećuju pčele. Mislim da najveći razlog svemu tome što nema dovoljno vlage, biljke u sebi nemaju dovoljno tekućine i one su sve suše, nema nektara i zato ima sve manje meda. Pojedinac ne može sam ništa napraviti, slušamo i pratimo više instance i nadamo se ipak nekakvom pomaku. Pčela je za mene domaća životinja, a danas je nažalost došla na popis ugroženih vrsta. Mi pčelari smo toga svjesni pa se na sve moguće načine trudimo da ih održimo na životu jer i stručnjaci kažu ako nestanu pčele, neće biti ni ljudi – tvrdi Grdić koji je 2016. dobio prvu, a ove godine drugu Zlatnu žlicu.
– Mogu reći da sam iznimno sretan i zadovoljan tom nagradom koja je višestruka, osim tog priznanja da imaš dobar med koje ti daju stručnjaci, a s druge strane daje ti motiv da još bolje radiš i stojiš iza onoga što si napravio. Druga velika stvar je da se te vijesti brzo šire i odmah se to sve osjeti na prodaji, ne samo tog nagrađenog već i na svim ostalim medovima – kaže Duško koji je ove godine ovu prestižnu nagradu dobio za lipov med koji nije toliko tražen i atraktivan na tržištu poput bagremovog.
– Bagremov je najtraženiji, slijede ga cvjetni i livadski cvjetni medovi, ali evo nakon ove godine kod mene i ljudi koji do sada nisu kupovali lipov med, sada ga traže i to puno govori. Bagrem je jedini med koji ima neutralan okus i zato se najviše kupuje i konzumiraju ga svi uzrasti, ali recimo kada probaš lipov, ta se lipa itekako osjeti i daje poseban okus i dodatnu kvalitetu – zaključuje Duško Grdić.
(www.icv.hr, vg)