Danas, 13. srpnja, obilježava se svjetski dan jednog od najomiljenijih priloga – pomfrita!

Recept za pržene krumpiriće pronađen je u obiteljskoj knjižici recepata još davne 1781. godine, u Belgiji – iako je originalni naziv French fries (francuski krumpirići). Kako prenosi Days Of The Year, naziv French dobili su jer su vojnici u nekim dijelovima Belgije tada pričali francuski jezik, misleći da su u toj državi.

Današnji dan možete proslaviti pripremom ukusnog pomfrita po receptu mladog australskog kuhara, Morgana Hipwortha. Iako mu je tek 19 godina, Morgan ima odlične vještine i talent u kuhinji. Kako prenosi Metro, ovakva priprema krumpirića je i zdravija jer nema prženja u dubokom ulju.

Sastojci koji vam trebaju su:

  • Krumpir
  • Začini po želji
  • Maslinovo ulje
  • Sol

Priprema:

Krumpire narežite na komade i stavite ih u lonac s hladnom vodom i soli te pustite da odstoje nekoliko minuta. Upalite štednjak i zagrijavajte lonac jedno dvije minute, do vrenja vode. Ocijedite krumpire i prebacite ih u posudu za pečenje, dodajte začine, sol i ulje. Pecite u pećnici 25 minuta, na 200°C.

(vecernji.hr)